Sambata 26 Octombrie

Misterele Clujului: Ce legende se ascund în spatele statuii fără cap de pe Biserica Sfântul Mihail din centrul Clujului?


Clujul ascunde o mulțime de mistere, care mai de care și deși mulți dintre noi le percepem ca fiind doar niște povești sau legende, acestea continuă să ne stârnească interesul. 

Amplasată în centrul vibrant al orașului, Biserica Sfântul Mihail este o bijuterie a arhitecturii gotice europene. Biserica s-a aflat într-un amplu proces de restaurare între 2016 și 2022. Dincolo de consolidări structurale exhaustive și restaurări ale fațadei, proiectul a inclus, de asemenea, reamenajarea interioarelor și lucrări de modernizare.

Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania. Edificiul a fost ridicat în Piața Centrală din Cluj-Napoca și se numără printre monumentele emblematice ale orașului. 

Mai mult decât atât, este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii si Patrimoniului Național din România în anul 2010. 

Biserica Sf. Mihail este unul dintre cele mai impozante edificii de cult din România, cu 70 de metri lungime și cu o înălțime maximă a turlei de 80 de metri.

Ce legende ascunde statuia de pe Biserica Sfântul Mihail?

Există două legende străvechi despre statuia misterioasă, fără cap. Ea a apărut la sfârșitul anilor 50, în timpul restaurării edificiului.

Statuia fără cap a fost dată jos pentru recondiționare. A fost amplasată în partea sudică a bisericii, iar una dintre variantele plauzibile este că i-a căzut capul în timpul unei furtuni.

Una dintre legende spune că, în timpul construcției bisericii, fiul unui meșter a fost decapitat într-un accident, iar drept omagiu, s-a instalat această statuie. 

A doua legendă este că reprezintă de fapt o portretizare a Sfântului Rochus, vindecatorul de ciumă. Statuia ar fi avut, la un moment dat, și un cap, pe care purta o coroană, dar și o pelerină pe umăr. Dar acum statuia are doar o pălărie de pelerin așezată pe genunchi.

Sfântul Rochus a trăit în Franta, într-o perioadă intens afectată de ciumă. S-a născut cu un petec roșu pe piele, în formă de cruce, în apropierea inimii și se spune că din acest motiv ar fi avut o conexiune specială cu Divinitatea. A călătorit în întreaga Europa, ajutându-i pe cei afectați de ciumă, până când a fost la rândul său atins de această boală.

Astăzi, Biserica Sfântul Mihail este unil dintre cele mai reprezentative monumente din Cluj-Napoca. 

Comentarii Facebook