Ministrul de Interne, Lucian Bode, a dat în judecată UBB Cluj, pentru a bloca judecarea plagiatului


Ministrul de Interne, Lucian Bode, a dat în judecată UBB Cluj la Sălaj, pentru a bloca analizarea cazului lui de plagiat.  

Procesul are ca obiect decizia prin care Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat la data de 13 decembrie 2022, la 19 zile după ce am publicat, în premieră, probe care demonstrează că ministrul de Interne a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat.

Ministrul a notificat Universitatea ”Babeș-Bolyai” printr-o plângere prealabilă, în care a cerut să fie oprită analizarea tezei și emiterea unui nou verdict pe motiv că teza i-a mai fost analizată anterior. 

Pe Bode îl apără casa de avocatură Mușat și Asociații, aceeași care îl apără și pe prim-ministrul Nicolae Ciucă în procesul prin care acesta încercă să  blocheze analizarea de către CNATDCU – Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare – a tezei sale de doctorat, despre care am scris acum un an că este plagiată. 

Prin procesul deschis la Tribunalul Sălaj, județ pe care Lucian Bode îl controlează din punct de vedere politic, acesta speră să blocheze in extremis o decizie care ar arăta că lucrarea sa, intitulată ”Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul Secolului XXI. România în context european actual”, este una plagiată consistent, scrie Pressone

Lucian  Bode și-a luat în 2018 titlul științific de doctor în relații internaționale și studii de securitate. Ulterior a fost acuzat că lucrarea sa conține pasaje plagiate. 

Obiectul dosarului este ”suspendare executare act administrativ Hotărârea nr. 10/13.12.2022 emisă de Universitatea Babeş-Bolyai-Comisia de etică”. 

Hotărârea nr. 10 din 13 decembrie 2022 vizează autosesizarea Comisiei de Etică, după ce au apărut noi date privind plagiatul ministrului, dezvăluite de jurnalista Emilia Șercan.

Unele surse politice spun că ministrul de Interne vrea să amâne analizarea lucrării sale și chiar să o blocheze prin acest proces care poate dura mult timp. Dacă titlul de doctor îi este retras, Lucian Bode va fi dat afară din Guvern.

Comentarii Facebook