Miliardarul Ștefan Gadola se trezește cu un bloc de 5 etaje lângă vila lui din Grigorescu

 

Un constructor imobiliar a obținut autorizație pentru a construi un ansamblu cu 5 etaje pe strada Eremia Grigorescu, chiar lângă vila miliardarului Ștefan Gadola.

 

Construcția va avea un regim de înălțime de S+P+5E retrase succesiv, iar spre latura de nord și est regimul de înălțime va fi de S+P+2E+3E, retrase succesiv. Vor fi amenajate locuri de joacă pentru copii, iar pe limita de nord și este va fi plantată vegetație de tip conifere. 

 

Beneficiarii construcției sunt Liviu Ciupe, George Ciugudean, Irina Ferencz, Florian Coșoiu.

 

Ștefan Gadola și-a angajat avocat și a încercat să blocheze proiectul, început în 2008, când Xenia Melinda Mureșan a dorit să ridice un bloc de S+D+P+4E, pe parcela de la nr. 122.  ”Față de propunerea prezentată, proprietarii au făcut sesizări, reclamând regimul de înălțime de patru etaje, distanța de amplasare față de limitele de proprietate și casele existente, dar mai ales tipul de locuință colectivă, cu circa 20 de apartamente. Argumentul invocat este acela că pe frontul strazii Eremia Grigorescu, între intersecția cu strada Rarău și cea cu strada Tăietura Turcului, predominante sunt casele familiale tip vilă, cu unele excepții la nr. 126 și 130, iar aprobarea unui nou bloc între case ar prejudicia zona”, se arată într-un document aflat la dosarul hotărârii de Consiliu Local. 

 

Xenia Melinda Mureșan (n.red. soția Alexandru Mureșan, fostul adjunct al IPJ Cluj condamnat de Curtea de Apel Cluj a închisoare pentru fals) era asociată cu Liviu Ciupe.

 

Pentru a putea construi blocul cu patru etaje, Mureşan avea nevoie de un teren corespunzător, teren pe care l-a cumpărat de la profesorul universtar Horia Criveanu, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Valoarea parcelei de la nr. 122 era de un milion de euro. 

 

La Cartea Funciară, terenul de 1330 mp aparea până de curând ca se afla în proprietatea comună a lui Alexandru Mureşan, a soţiei acestuia Melinda Mureşan şia omului de afaceri Liviu Ciupe, patron la REMAT Cluj. Preţul achitat pentru teren de a fost de un million de euro, 300.000 de euro, familia Mureşan şi 700.000 de euro, omul de afaceri Liviu Ciupe. 

 

În contractul de vânzare-cumpărare există o clauză care îl poate trimite pe comisarul Mureşan în faţa procurorilor anticorupţie. ”Preţul se va achita până la data de 8 martie 2009 de către Mureşan Alexandru şi de către soţia sau de către Ciupe Liviu”, se arată în clauza respectivă. Nici până în ziua de azi nu se ştie cine a plătit preţul. Liviu Ciupe este un prosper om de afaceri care deţine Remat Zalău, Remat Cluj şi Remat Alba. 

 

Blocul familiei Mureşan nu a mai fost construit deoarece locuitorii din zonă au atacat în justiţie intenţia familiei de a construi imobilul şi au obţinut câştig de cauză.

 

Proiectul a fost modificat, iar în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca din 22 decembrie a fost aprobat cu 15 voturi, 1 vot împotrivă și 7 abțineri. 

 

Anterior votului de luni, 22 decembrie, vecinii și avocatul omului de afaceri Liviu Ciupe și-au exprimat pozițiile în acest scandal. 

 

Avocatul omului de afaceri Ștefan Gadola, unul dintre cei mai bogați clujeni, a spus că proiectul trebuie respins pentru că în zonă sunt numai vile, iar un bloc va strica aspectul. ”Este o zonă de case și vile. Noi cerem un vot împotrivă pentru a nu afecta viața celor care au investit acolo în case”, a spus avocata omului de afaceri.

 

Un alt proprietar din zonă a reclamat faptul că între terenul pe care va apărea blocul și terenul lui este o diferență de nivel de 4 metri, ceea ce va face ca blocul să fie mult mai înalt în realitate.

 

Există vecini care spun că este o diferență de nivel de patru metri între proprietatea lor și noul bloc, dar noi ne-am retras și am luat măsuri. Etajele superioare sunt retrase. Am făcut și un gard verde de protecție. Sper să nu se blocheze proiectul pentru că Gadola face aici presiuni”, a spus avocatul angajat de Liviu Ciupe.

 

Emil Boc a precizat că îi dă dreptate constructorului imobiliar ”pe temeiul legii”. ”Să nu blocăm un proiect investițional care este legal. Cu inima le dau dreptate proprietarilor de terenuri, dar legal nu pot să nu supun dezbaterii în Consiliul Local acest proiect, pentru că vom fi dați în judecată și vom pierde. Proiectul a fost modificat și respectă toate limitele”, a spus Emil Boc.

 

Să te retragi 3 metri și să te ridici apoi 5 metri cu blocul e o găselniță ieftină. Îmi pare rău că oportunismul e mai important ca interesele unor cetățeni”, a răspuns un alt proprietar din zonă. 

 

Blocul are o retragere de nivel pe mai multe etaje, pentru a nu afecta proprietățile învecinate. 

Comentarii Facebook