Mii de profesori din Cluj intră în grevă de avertisment. Nu se vor face ore în intervalul 11:00-13:00


Profesorii sunt nemulțumiți de decizia Guvernului Ciucă de a nu mări salariile. „Guvernanții nu ne iau în considerare”, spune Lucia Cojocaru, președinta Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean (SLIPC). 

Timp de două ore, profesorii nu vor intra la cursuri cu elevii. Copiii vor fi supravegheați, însă nu se vor desfășura activități didactice. Aproximativ 5600 de profesori care participă la grevă sunt membri ai Sindicatul Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean, la care se mai adaugă și membrii Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“. 

Potrivit liderului de sindicat, absolut toate instituțiile educaționale din Cluj vor fi implicate în grevă, inclusiv angajații grădinițelor urmand sa participe la protestul de astăzi. 

Guvernanții noștri nu au binevoit nici până acum să ne ia în considerare. Trebuie să spunem că, înainte de toate am avut și acțiuni de protest săptămânile trecute în capitală și într-un fel, nu am fost invitați la discuții sau negocieri. Prin această grevă dorim să tragem un semnal de alarmă asupra stării din învățământ în general. Mai mult de atât dorim respectarea legii și anume legea salarizării nr. 153, care prevede mărirea salariul cu 16%, însă guvernanții au găsit doar 4%”, explică Lucia Cojocaru pentru ȘTIRI DE CLUJ.  

Președinta SLIPC precizează că lumea este nemulțumită și revoltată „datorită faptului că pentru alte sectoare, cum sunt Ministerul Justiției, s-au găsit bani pentru măriri salariale, inclusiv la magistrați care au și pensii speciale chiar cu 20% la sută, iar pentru sectorul acesta de învățământ, care ar trebui să fie o prioritate națională, nu se găsesc niciodată bani”.

Solicitările salariaților din învățământ 

1. ACORDAREA, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);

2. ALOCAREA procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;

3. ADOPTAREA UNEI MĂSURI LEGISLATIVE DE NATURĂ REPARATORIE, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;

4. ACORDAREA SPORURILOR PENTRU CONDIȚII DE MUNCĂ prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;

5. PLATA ORELOR SUPLIMENTARE pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;
6. SUPLIMENTAREA NUMĂRULUI DE POSTURI DIDACTICE AUXILIARE ȘI NEDIDACTICE necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.

Lucia Cojocaru subliniază că la etapa actuală, un cadru didactic începător are un salariu de 2500 lei, iar un cadru didactic cu o vechime de peste 40 ani are un salariu de aproximativ 4300 lei. De asemenea, profesorii sunt nemulțumiți de faptul că nu sunt plătite orele remediale. 

Ce urmează dacă guvernanții nu vor ține cont de cerințele profesorilor


Sperăm să se rezolve, nu ne dorim să intrăm într-o grevă generală, colegii noștri sunt hotărâți și dacă lucrurile nu se mișcă, probabil se va intra într-o grevă generală. Desigur, asta cu hotărârea colegilor noștri. Nu se iau decizii la nivel teritorial, la fiecare unitate”, a mai spus Lucia Cojocaru, președinta Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean. 

Comentarii Facebook