Mihai Lucan: Viata pacientilor transplantati, pusa in pericol de trecerea de la medicamentele originale la cele generice


Profesorul Mihai Lucan, seful Institutului de Urologie si Transplant Renal (IUTR) Cluj, a declarat ca inlocuirea medicamentelor originale cu cele generice pune in pericol viata celor care au suferit un transplant de rinichi.

Profesorul clujeana a avertizat ca trecerea de la medicamentele originale la cele negerice trebuie facuta cu mare atentie, pentru a evita cresterea ratei de respingere a organelor transplantate.

"Ministerul Sanatatii a dispus ca medicamentele originale de imunosupresie ale pacientilor transplantati sa fie inlocuite cu medicamente generice, care au aceeasi formula chimica, dar sunt mai ieftine. Trecerea bolnavilor de pe medicamentul cu care organul transplantat functiona bine, pe un alt medicament despre care nu se stie cu certitudine daca are aceleasi efecte asupra tolerantei organismului ca si cel original, poate sa reprezinte un element foarte periculos. Ar putea sa creasca rata de respingere a transplantului, daca nu se aplica asa cum trebuie trecerea de la medicamentul original pe generice. Am putea sa ne confrunram cu o rata mare de reject in urma transplanturilor si chiar cu deces. Costurile vor fi mai mari pentru ca pacientii vor reveni in spital", a declarat Mihai Lucan.

Chirurgul clujean sustine ca in alte tari s-au facut teste sofisticate pentru a se vedea daca medicamentele generice au aceeasi eficacitate ca si cele originale. "Decizia Ministerului Sanatatii are la baza ratiuni economice. Daca trecerea de la un tratament la altul nu se face cu atentie pot parea probleme. Trebuie gasite acele medicamente care sunt total compatibile", a mai spus Lucan.

Seful IUTR Cluj a tinut sa precizeze ca in Romania un transplant costa de trei ori mai putin decat in SUA, iar dializa este de 1,5 ori mai ieftina, asa ca Ministerul ar putea sa le asigure pacientilor un tratament de calitate.

"Este periculos. Generice sunt utile, vor ajunge obligatorii din cauza conditiilor economice, dar modalitate de administrare a genericelor nu este o jucarie si nu trebuie facuta ca o consecinta a unui act normativ sau a unui contabil, ca este mai ieftin. Ce se intampla daca vine o firma si prezinta un medicament generic si mai ieftin? Incepi sa schimbi din ieftin in mai ieftin si pierzi din vedere esenta, adica pacientul", a adaugat Mihai Lucan.

La simpozionul "Alternative terapeutice in imunosupresia post-transplant" de la Cluj, alaturi de circa 100 de transplantatidin toata tara, a participat si secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Cristian Irimia, care a spus ca pacientii sunt sustinuti de institutia pe care o reprezinta. "Cautam solutii pentru ca lucrurile sa mearga bine in sistemul de sanatate si sa nu avem costuri inutile in sanatate si pentru sanatate", a precizat Cristian Irimia.

Comentarii Facebook