Metroul Clujului, în impas! S-au descoperit zăcăminte de sare. Dan Tarcea: Avem soluții. E mai bine să știm de acum


Metroul Clujului are probleme încă de la realizarea studiilor geologice, după ce s-au descoperit zăcăminte de sare pe traseul din Florești spre podul IRA. 

Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a declarat pentru Știri de Cluj că studiile geo făcute au arătat că pe cinci kilometri, din cei 20 de km cât va avea metroul clujean, s-au depistat zăcăminte de sare la mare adâncime. 

S-au găsit zăcămintele undeva în zona Mărăști, de la Sfântu Petru până în Someșeni. Este o situația pe care o vom adapta. Desigur că va crește costul final, dar ne bucurăm că am aflat acum și putem adapta soluția tehnică la această situație întâlnită”, a spus Dan Tarcea.

Acesta a precizat că studiul de fezabilitate pentru metroul clujean trebuie să fie gata la finalul anului 2021, și va conține un studiu geologic amănunțit. Dan Tarcea a spus că acesta este rolul unui studiu geologic făcut ca la carte. ”Noi chiar vrem să știm ce este pe traseul metroului pentru a nu avea surprize la lucrări. Dacă la Podul Porțelanului am fi știut ce este în subteran, nu am fi avut problemele de acum. Sunt soluții tehnice pentru problema de la metrou și specialiștii ni le vor prezenta”,  mai spus Dan Tarcea. 

Viceprimarul Clujului precizează că nu este suprins de depistarea acestor zăcăminte, având în vedere că filonul de sare vine de la Turda și ajunge la Cluj-Napoca în zona Someșeni - Cojocna. 

"Problemele apar in prezenta apei. Daca apa ajunge in contact cu corpul de sare se dizolva si golul evolueaza in timp, conducand la caverne care isi pot pierde stabilitatea. La suprafata terenului genereaza tasari si in cazuri extreme prabusiri", a declarat Iulian Popa, lector inginerie geologica.

Metroul Clujului va costa circa un miliard de euro, suma fiind calculată prin comparație cu alte proiecte similare. Studiul de fezabilitate va spune exact care este costul acestui proiect. Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene, dar și naționale. 

Comentarii Facebook