Membru din Senatul UBB, acuzat de plagiat de Consiliul Naţional de Etică, UBB a considerat că lucrarea mai veche nu merită atenție


Nicoleta Afrodita David, unul dintre membrii senatului Universității Babeș Bolyai, este vizată de o decizie de plagiat emisă de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI). Asta după ce Comisia de Etică a UBB a considerat că furtișagul de idei nu merită atenție pentru că „e o lucrare mai veche”. Nicoleta David este lector la Facultatea de Geografie.

Nicoleta Afrodita David este din anul 2009 lector dr la Facultatea de Geografie din cadrul UBB. De asemenea, ea ocupă și un post în Senatul Universității clujene. În anul 2010 editura Presa Universitară Clujeană i-a publicat teza de doctorat intitulată „Țara Zarandului: studiu de geografie regională”. În anul 2008 ea a susținut teza la care a lucrat sub coordonarea profesorului Pompei Cocean, și el cadru universitar la Facultatea de Geografie, scrie gazetadecluj.ro.

Teza respectivă și, implicit cartea de geografie, au fost suspectate de plagiat, astfel că la Comisia de Etică din cadrul UBB a fost depusă o sesizare. În anul 2021, reprezentanții Comisiei universității clujene au respins sesizarea, însă reclamația a ajuns la Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI). Această instituție a întors cu 180 de grade verdictul dat de clujeni, notează sursa citată.

Titus Man, decanul Facultății de Geografie din cadrul UBB, spune că el nici măcar nu știa de acest lucru.

Noi nu avem decizia de plagiat. În momentul în care va veni, asta e! Asta e o decizie că în speța menționată elementele menționate nu se regăsesc identificate ca fiind de plagiat. Nici nu știu dacă pot să vă comunic…Nici nu știu ce hârtie aveți în față. Vă rog să mi-o trimiteți și mie! Eu nu am așa ceva, dar nu este de datoria lor să mi-o comunice mie! Eu nu cunosc această decizie a Consiliului Național. Tot ce cunoșteam este decizia Comisiei de Etică a Universității Babeș Bolyai. Vă rog să-mi transmiteți și mie decizia. E prima oară când aud această chestiune”, explică Man.

Șeful Comisiei de Etică din cadrul UBB spune că funcția pe care o ocupă Nicoleta Afrodita David în cadrul senatului UBB este irelevantă pentru decizie.

Comisia de etică nu a respins (sesizarea, n.red.), ci nu a dat sancțiuni, doar recomandări. Comisia a considerat că nu se impun sancțiuni pentru că sunt lucrări vechi. Asta nu contează (este vorba despre faptul că Nicoleta David face parte din Senatul Universității Babeș Bolyai, n.red.), asta a fost decizia comisiei de atunci. Nu pot să vă comentez mai multe… Nici nu știam că este membru al Senatului, sincer. Concluziile noastre au fost că sunt probleme, dar nu s-au dat sancțiuni”, a declarat Dacian Dragoș.

nn.jpeg

Analiza Consiliului Național de Etică a identificat următoarele probleme și membrii lui au emis verdictul de plagiat:

„O parte din textele din cartea incriminată sunt cuvânt cu cuvânt complet. Textele preluate cuvânt cu cuvânt nu sunt cu ghilimele, toate cazurile de texte preluate semnalate se confirmă. Mărimea textelor preluate variază de la cinci rânduri la o pagină. O parte din textele din cartea incriminată sunt compuse din bucăţi de text care nu sunt continue în cărțile din care s-a preluat. Bucățile de text asamblate sunt cuvânt cu cuvânt din cărțile din care s-a preluat. Bucățile preluate cuvânt cu cuvânt nu sunt cu ghilimele. O parte din textele preluate includ și citări din lucrări care sunt la bibliografia cărților din care s-a preluat. Neavând cartea incriminată în forma completă nu putem verifica dacă aceste titluri preluate din lucrările originale au fost incluse în bibliografia cărții. Nu putem verifica dacă lucrările din care s-a preluat sunt sau nu la bibliografia cărții incriminate, așa cum se afirmă în raportul Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

CNECSDTI constată că numărul fragmente de texte preluate este mare, că preluarea se face din patru cărți, că fragmentele preluate prin copiere cuvânt cu cuvânt sunt distribuite în toată cartea incriminată. Aceste fapte arată că nu e vorba de o situație accidentală, ci de o metodă de lucru. De asemenea, comisia mai constată că natura lucrării Ţara Zărandului — Studiu de geografie regională este una monografică și că autoarea lucrării lasă să se înțeleagă că este autoarea unor observații descriptive despre această zonă geografică făcute în fragmentele preluate, când, de fapt, observațiile respective au fost făcute de autorii cărților din care s-a preluat. În urma analizei speţei, CNECSDTI constată că doamna Lector. Dr. Nicoleta-Afrodita David a plagiat în cartea “Țara Zărandului — Studiu de geografie regional”, Presa Universitară Clujeană, 2010 după lucrările Oancea Marius Claudiu, “Depresiunea Zărandului — Organizarea spațiului geografic. Teza de doctorat”, UBB, Cluj-Napoca, 2002, Tudoran Petru — “Tara Zărandului — Studiu geoecologic”, Editura Academiei RSR, 1983, Nicoara Liviu, “Geografia populatiei”, Cluj-Napoca, Focul viu, 1993 si Rusu Raularian, “Organizarea spațiului geografic în Banat”, Timişoara, Mirton, 2007”, se arată în decizia CNECSDTI.

Comentarii Facebook