Medic din Cluj, de la Boli Infecțioase: La ATI nu mai avem paturi libere. Avem pacienți cu sete de aer. Îngroziți, epuizați și cu teamă de moarte


Medicul Diana Miclăuș care coordonează secția ATI 2 de la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj spune că nu mai sunt paturi libere.

Nu mai este niciun pat la noi în secție. De ceva vreme, cele 20 de paturi din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase sunt ocupate la capacitate maximă. Cum se eliberează un loc, cum se ocupă imediat. Asta se întâmplă prin deces sau prin transfer pe altă secție, în caz de ameliorare. În terapie intensivă, mortalitatea e mare, cu sau fără Covid. Cert este că sunt în stare gravă, sunt toți cu ventilație mecanică invazivă sau non-invazivă. Cei pe care îi avem acum sunt majoritatea peste 60 de ani, dar avem și de 40, 50. Cei mai mulți au comorbidități.

Ni s-a întâmplat să nu avem locuri și am transferat pacienți care erau mai puțin gravi la terapia de la Spitalul de Recuperare, care e spital suport, ca să asigurăm cumva locul pacienților gravi sau cu potențial de agravare rapidă.

Avem ce ne trebuie, tratament, echipamente de protecție. Dar asta pentru moment, că nu știm ce ne așteaptă mâine. Ce nu avem: mai multe locuri la terapie. Situația se agravează și nu știu dacă o să reușim să facem față la ritmul ăsta de creștere și de agravare.

Ar trebui mai multe secții de terapie, paturi de terapie, personal pregătit, pentru că terapia intensivă de Covid nu-i ceva ce poate face oricine.

Eu lucrez din martie, am fost în prima linie de la început, am intubat, am extubat, am stat cu ei, stau cu ei în continuare ore în șir. Contează mult și starea lor psihică. Pacienții ATI care încă sunt conștienți sunt speriați, sunt disperați, sunt total dependenți de ajutorul nostru pentru orice. Sunt pacienți cu sete de aer. Îngroziți, epuizați și cu teamă de moarte”, a spus medicul, conform recorder.ro.

Prefectul Clujului, Mircea Abrudean, a declarat că va fi deschisă o nouă secție ATI, dar că soluția este ca oamenii să se protejeze și singuri, deoarece indiferent câte spitale COVID se deschid, acestea se vor umple imediat. ”Vrem să avem un număr cât mai mare de paturi de terapie intensivă. Variantele la care lucrăm sunt Spitalul Clujana sau Medicală 1. Vom vedea pe care din ele vom ajunge, cu mențiunea pe care am spus-o că putem umple un spital COVID într-o zi. Soluția este prevenția”, a explicat prefectul Clujului, Mircea Abrudean.. 

Comentarii Facebook