MApN a reacționat după gafa de la Turda și recunoaște greșeala. Militarii au dat onorul la cimitirul sovietic


Ministerul Apărării Naționale a recunoscut că militarii au greșit la Turda, de Ziua Eroilor, când au încurcat cimitirele și au dat onorul la monumentul sovietic.

Câțiva militari au depus coroane de flori în cimitirul din municipiu. Dintr-o regretabilă eroare ei au depus coroanele la monumentul eroilor ruși și nu la români. Este o eroare din cauza emoțiilor, probabil. Pe de altă parte, Ziua Eroilor se referă la toți eroii căzuți în luptă pe teritoriul României. Autoritățile publice, instituțiile de orice fel și cetățenii au obligația să îngrijească toate mormintele de pe teritoriul României. Există și reciprocități. Acum un an de zile, militarii români au fost în Rusia, unde au fost comemorați militarii români căzuți la Stalingrad. Legea spune clar că se depun coroane pentru toți soldații care sunt pe teritoriul țării. La Turda a fost o greșeală, dar nici nu le putem reproșa colegilor noștri că nu s-a respectat legea, fiindcă legea spune să respectăm toate mormintele. Este un fapt care s-a întâmplat, este o situație delicată din punct de vedere emoțional. S-a întâmplat ce s-a întâmplat, s-a depus coroana și s-a mutat apoi, dar nu e o greșeală din punct de vedere legal”, a Oliver Anghel, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, citat de actualdecluj.ro.

În 28 mai, militarii și autoritățile locale au depus coroane de flori la monumentul ostașilor ruși, nu la cel al eroilor români care au murit pe front. Nu își dădeau seama de gafa făcută, dacă nu erau civilii care le-au atras atenția că sunt într-o gravă eroare.

Pentru ca penibilul să fie complet, un preot militar a ținut și o slujbă la cimitirul militarilor sovietici. 

Șoc și groază în Cimitirul Eroilor Turda!!!! Am postat ieri ca vin sa aduc o floare azi, de Ziua Eroilor. Primăria, de frica să nu-i atac dacă nu vin, a trimis un preot militar, pe cineva de la poliție, doi gradați de la armata, câțiva soldați și pe cineva de la radio care să le aducă aplauze și felicitări. Până aici ok. Dar au greșit Cimitirul!!!!!!!!!!!!!!!!! Au prezentat onorul monumentului rușilor, au depus coroana Primărie și a garnizoanei tot acolo! Când mi-am revenit din șoc, i-am făcut praf fără menajamente! Degeaba și-au luat coroanele și le-au dus jos, în parcela Eroilor Noștri.

Degeaba s-au scuzat gradații ca sunt noi... Degeaba!!!! Rușine!!!!!!! Rușine!!! Exact cum le-am spus sus. Luați banii statului degeaba! Incompetentilor!!!! Florile voluntarilor sunt unde trebuie! Și gândul nostru la fel! O sa fac plângere! MApN!!!!!! La Turda exista doar orgolii și incompetenta!!!!”, a relatat Manuela Moldovan.

Vezi AICI imaginile.

Comentarii Facebook