Duminica 25 Septembrie

Managerul Spitalului Județean Cluj, Claudia Gherman, RĂSPUNDE după demisia în aplauze a reputatului chirurg Lucian Fodor


Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, medicul chirurg Claudia Gherman, susține că medicul chirurg Lucian Fodor nu a fost hărțuit, ci a refuzat să facă gărzi. 

Nu este nici pe departe adevărat faptul că a fost hărțuit. Eu am trimis două răspunsuri la adresele dumnealui, fiind obligată să fac acest lucru. I-am trimis și o solicitare, în momentul în care dânsul a refuzat cu desăvârșire să-și onoreze obligațiile de coordonator al Compartimentului de Chirurgie Plastică. Dânsul a refuzat să acorde asistență de urgență pacienților, a tratat discriminatoriu pacienții, așa că am fost nevoiți să apelăm la alte soluții, inclusiv să redirecționăm pacienți în alt centru medical, lucru care nu s-a mai întâmplat și nici nu este permis să se întâmple.  L-am rugat să-și reia activitatea de gardă și a refuzat, situația a persistat câteva zeci de zile. Întreruperea liniei de gardă nu este o măsură pe care un medic responsabil o ia. Motivele dânsului erau nefondate. Spre exemplu, calitatea necorespunzătoare a materialelor. 

Dânsul era mulțumit de materiale în cursul dimineții, când își trata propriii pacienți, cei programați, iar după-masă, când pacienții veneau aleator, la urgențe, brusc materialele deveneau necorespunzătoare. A mai invocat lipsa de personal, iar ca să venim în întâmpinarea acestor lipsuri, probabil justificate, i-am propus Universității de Medicină din Cluj să-i acorde calitatea de îndrumător de rezidenți, deși nu este cadru didactic. I-am repartizat și rezidenți”, a spus medicul chirurg Claudia Gherman.

Aceasta a comentat și acuzația privind organizarea ”unui concurs pe ascuns”, despre care a spus că nu este adevărată și că nu l-a înlocuit pe chirurgul Lucian Fodor de la șefia Compartimentului de Chirurgie Plastică. ”După angajarea candidatului care a reușit la examen, acestuia i-a fost încredințată administrarea liniei de gardă, funcția de coordonare pe care domnul Fodor nu a mai vrut să o mai onoreze. Am fost nevoiți să încredințăm aceste atribuții unei persoane care le-a acceptat, n-am putut să-l forțăm pe domnul doctor Fodor să vină în gardă”, a mai explicat Gherman.

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca a mai susținut că nu au fost probleme cu materialele sanitare. ”I s-au achiziționat toate lucrurile de care a avut nevoie, iar acest aspect poate fi verificat foarte ușor. Mai mult decât atât, a avut un buget suplimentar, cu un efort destul de mare din partea instituției”, a spus Gherman, conform Libertatea.

Ce spune chirurgul Lucian Fodor

Acesta a fost judecat în consiliul de disciplină pentru a clarifica de ce nu se face gardă la departamentul la care el lucra, iar următoarea ședință urma să aibă loc în 10 ianuarie, dar medicul Fodor a cedat presiunilor. ”În luna decembrie 2021 mi-au trimis vreo 30 de adrese pentru a le răspunde despre activitatea mea din spital. A fost vorba despre o hărțuire. Doar de hărțuire maximă”, a mai spus acesta.

O altă nemulțumire este angajarea unui medic din Alba, care a fost numit din prim zi șef de compartiment de chirurgie plastică și reparatorie. ”El era șeful meu, care am în spate ani de experiență. Diferența dintre mine și el este ca de la pământ la soare. Nu vreau să mă laud dar așa este. Ca medic el venea la mine să mă întrebe de cazuri sau cum să rezolve anumite situații. Ori ce medic este dacă nu a auzit nimeni de el, dacă are doar un articol scris într-un jurnal medical intern. Eu care nu sunt cadru universitar am un indice Hirsch de 18, care este foarte mare. Profesori de renume nu au așa scor. Eu am publicat studii în reviste internaționale de renume care au fost citate”, a mai spus acesta.

Lucian Fodor: Am fi putut angaja la Spitalul Clinic Județean Cluj medici școliți în Franța și Australia

Concursul a fost aranjat, fiind modificate regulile. ”Medicii specialiști nu au fost primiți, ci doar medicii primari, și acela a fost doar cel care a fost angajat. Aici trebuie să spun că aveam medici specialiști de mare valoare care au vrut să vină să lucreze cu mine, doi dintre ei cu studii și stagii de pregătire în Franța iar al un al treilea în Australia, la Centru de Arsuri de la Melbourn. La astfel de medici mă gândesc când v-am spus că vreau să las ceva în urma mea. Dar se pare că în Clujul universitar medical, în orașul de cinci stele, valorile nu mai contează”, a mai precizat Lucian Fodor.

Medicii de la acest compartiment fac gărzi la domiciliu, ar medicul angajat recent are ”22 de gărzi programate în ianuarie. E normal? Cereți, oficial, lista cu gărzile și veți vedea că am dreptate”. Gărzile la domiciliu sunt pentru a plăti mai puțin medicii, care trebuie să stea la domiciliu și să se prezinte la spital numai dacă e nevoie. 

Acesta le-a mulțumit colegilor care l-au aplaudat, după ce și-a dat demisia. 

Lucru neștiut despre chirurgul Lucian Fodor

Chirurgul Lucian Fodor este cel care a cumpărat materiale medicale de calitate sau alte produse, care nu existau în farmacia spitalului, cum sunt fire de sutură. ”Îmi aduc aminte că am operat un copil care a suferit un accident grav iar în timpul operației de trei ori s-au rupt firele de sutură la un tendon. Aceste fire au fost cumpărate de spital. În cererea de demisie am scris că donez Spitalului toate lucrurile cumpărate de către mine”, a mai spus medicul, citat de Foaia Transilvană.

Lucian Fodor și-a dat demisia de la Spitalul Județean Cluj în aplauzele colegilor

Dr. Lucian Fodo, șeful Compartimentului de Chirurgie Plastică și Reconstructivă din cadrul Spitalului Județean Cluj, și-a dat demisia din cauza presiunilor și a neregulilor. Alături de el a demisionat și medicul chirurg Raluca Sobec.

9624d684f1a1348d6aeca4745060c79d.jpg

Fodor a că la Spital era prea mare ”mizeria” umană. ”Eu plec pentru că așa vreau eu. Știu ce valoare am și voi lucra pe viitor în mediul privat. Acum, la Spitalul Județean Cluj e pra mare mizeria. Au adus un medic specialist care face greșeli elementare. Pentru că nu am fost lăsat să lucrez și să organizez secția la nivelul unui spital european am ales să plec”, a declarat Fodor. Vezi AICI video cu momentul plecării

Comentarii Facebook