Elevii vor primi bursă de merit doar de la media 9.50 în sus. La Cluj, consilierii USR vor cere majorarea burselor


Ordinul ministrului Educației referitor la bursele școlare a fost publicat, marți seară, în Monitorul Oficial și a intrat, astfel, în vigoare. Potrivit documentului, bursele de merit vor fi acordate elevilor cu medii mai mari de 9.50.

Actul normativ cuprinde noile criterii în funcție de care vor fi acordate bursele pentru elevi. Care sunt criteriile menționate în Ordinul de ministru?

(...)Art. 8. — (1) Bursele de merit se acordă elevilor care au rezultate deosebite la învățătură și se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare:

a) au obținut media generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 10 absențe nemotivate/semestru în anul școlar anterior, cu excepția clasei a V-a și a clasei a IX-a;

b) au obținut media generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 10 absențe nemotivate în primul semestru al anului școlar, pentru elevii din clasa a V-a;

c) au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 9,50, pentru elevii din clasa a IX-a, pentru cei care vor beneficia de bursă de merit în semestrul I, respectiv au obținut media de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 10 absențe nemotivate în semestrul I, pentru cei care vor beneficia de bursă de merit în semestrul al II-lea”, se arată în Ordinul de ministru. Alte prevederi privind acordarea de burse, în urma Ordinului de ministru, pot fi văzute AICI.

Peste 700.000 de elevi rămân fără burse

Este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectați sute de mii de elevi din țară. Astfel, 730 000 de elevi din România rămân fără burse. Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev condamnat de către Ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă, fără a lua vreo pauză. Probabil, în următorii 4 ani, 730 000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiți de eșecurile sistemului", susțin reprezentanții elevilor.

Ei reclamă că ordinul a fost publicat „peste noapte, din pix, fără a fi publicat vreun proiect pe site-ul Ministerului".

Vom ataca în instanță ordinul, pentru a ne asigura că niciun elev nu va fi prejudiciat în urma unor ordine date peste noapte în mod ilegal", potrivit sursei citate.

Consilier USR Cluj: „În Cluj-Napoca bursele școlare sunt mai degrabă o extensie a alocației”

Consiliera USR Alexandra Oană a declarat pentru Știri de Cluj că bursele din Cluj-Napoca sunt foarte mici comparativ cu cele din alte municipii și că USR va depune un proiect de hotărâre pentru majorarea burselor.

În Cluj-Napoca peste 22.000 de mii de elevi, aproape jumătate din efectivul populației școlare din municipiu, beneficiază de burse școlare. Cuantumul lor este însă foarte mic comparativ cu al altor municipii din țară și nu există diferențe notabile între cele 4 tipuri de burse: performanță, merit, studiu și ajutor social. 

Am semnalat acest lucru încă din primele luni de mandat atrăgând atenția că în Cluj-Napoca bursele școlare sunt mai degrabă o extensie a alocației, nu un mijloc eficient de stimulare a performanței școlare sau de sprijin pentru copiii în pericol de abandon școlar. 

A fost solicitată mărirea burselor de performanță

Pentru a crește impactul pe care îl au bursele școlare, anul trecut am propus mărirea burselor de performanță care se acordă elevilor ce au obținut premii naționale la concursurile școlare și a celor de ajutor social, destinate copiilor din familii cu venituri mici, iar propunere a intrat deja în vigoare pentru semestrul I al anului școlar 2021- 2022.  

Bursele de merit - destinate elevilor cu medii semestriale mai mari de 8.50 - care reprezintă majoritatea burselor acordate în Cluj-Napoca, cu peste 17.000 de burse semestrial, nu am reușit însă să le cresc, impactul bugetar fiind considerabil.  

În condițiile în care Ministerul Educației tocmai a anunțat modificarea regulamentului pentru bursele de merit, media semestrială urmând să crească de la 8.50 la 9.50 pentru elevii care solicită bursa de merit, numărul de burse de merit acordat se va restrânge și nu mai putem justifica menținerea lor la un cuantum foarte mic. Voi propune atât creșterea sumei acordate pentru bursele de merit, cât și departajarea între bursele acordate pentru media 10 și cele pentru media 9.50 -9.99”, a explicat Alexandra Oană pentru Știri de Cluj.

Aproape 20.000 de burse oferite de Primăria Cluj-Napoca

Astfel, Primăria și Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca a acordat elevilor clujeni din învățământul preuniversitar de stat un număr de 19.467 burse, în semestrul I al anului în curs.

Cuantumul acestora a fost majorat astfel:

  • bursă de performanță: de la 150 lei la 300 lei
  • bursă de merit: 120 lei
  • bursă de studiu: de la 110 lei la 120 lei
  • bursă de ajutor social: de la 100 lei la 200 lei

Comentarii Facebook