Mama patronului Trilulilu, ARESTATĂ la domiciliu

 

Mama fondatorului Trilulilu este arestată la domiciliu, în urma unei decizii a Curții de Apel Cluj. Carmen Zina Lador a beneficiat de măsurile noului Cod Penal și de Procedură Penală.

 

Curtea de Apel Cluj a dispus ca Zina Carmen Lador să fie eliberată din închisoare și plasată în arest la domiciliu. Clujeanca este cercetată în mai multe dosare penale de înșelăciune. 

 

Zina Lador, mama clujeanului Sergiu Biriș (foto dreapta), fondatorul Trilulilu, este cercetată de procurori într-un dosar uriaș de evaziune fiscală. Numai într-un an femeia a băgat în buzunar 13,6 milioane de lei, după ce a înregistrat fictiv în contabilitate importuri şi exporturi intracomunitare.

 

Conform datelor din dosarul realizat de procurorii clujeni, Zina Lador administra firmele Ralcom Impex SRL Gherla, Auto Viomar, Analina - Câmplung Moldovenesc şi Alimzet, urmând să mai cumpere alte 13 societăti comerciale pentru a avea ”spațiu de manevră infracțională”. Zina Lador i-a spus unei alte persoane cercetate în acest doar uriaș de evaziune fiscală, Viorel Cîrnici, că firmele trebuie folosite pe ”perioade scurte de timp, pentru a nu fi prinşi”. 

 

Zina Lador (foto stânga) derula o afacere extrem de profitabilă: cumpăra porci și cereale din Ungaria, iar mai apoi vindea totul societății Unicarm SRL, Satu Mare. Ea ar fi trebuit să plătească TVA, când marfa intra în România, dar Zina Lador nu a făcut acest lucru, folosindu-se de ilegalități pe bandă rulantă.

 

Ea a înregistrat în evidențele condabile ale firmelor sale numeroase operaţiuni fictive, cum ar fi achiziţii de electrozi din inox, piese de schimb auto, întrerupătoare automate sau discuri diamantate, de la firme precum ”Casa Construcţii Metalice”, ”General Nova Construct”, ”Intermet Constuct” şi ”Metal Comprest Invest”. Marfa era exporată apoi unor forme din Ungaria și Spania, dar procurorii nu au putut găsi nimic la adresele indicate, totul fiind fals.

 

Ca să nu plătească acest TVA şi-a făcut rost de facturi fictive, în care era scris TVA deductibil egal cu cel care era de plată. Apoi, în contabilitatea firmelor a compensat acest TVA de plătit, cu cel de recuperat, ieşind pe zero. Chiar dacă avea de recuperat TVA de la bugetul de stat, Zina Lador nu a făcut acest lucru deoarece, în acest caz, este demarat un control. A preferat să compenseze un TVA real de plătit la bugetul de stat cu un altul de recuperat, dar fictiv. Aşa a rămas cu banii”, a povestit unul dintre anchetatorii din acest dosar.

 

Zina Lador a fost arestată pentru 29 de zile alături de Viorel Cârnici. Mama fondatorului Trilulilu, Sergiu Biriș, mai este cercetată și în alte două dosare de evaziune fiscală, dar a continuat să facă ilegalități, astfel că judecătorii au fost forțați să ia măsura arestării.

 

Din convorbirile telefonice înregistrate rezultă în mod indubitabil că inculpaţii continuă săvârşirea unor acte infracţionale asemănătoare şi pregătesc intens şi detaliat comiterea unor infracţiuni noi. Inculpaţii plănuiesc înfiinţarea sau dobândirea prin cesiune a părţilor sociale ale unor societăţi din Braşov, Ilfov şi Olt, de tip fantomă, pentru a le utiliza în activitatea infracţională”, precizează judecătorii în sentinţa de arestare.

Comentarii Facebook