Piața imobiliară din Cluj, în declin! Prăbușire de 41% a construcțiilor în mediul rural. Câte autorizații de construire s-au emis în 2025
Cluj-Napoca, 13 mai 2025 – Activitatea din sectorul construcțiilor rezidențiale din județul Cluj a cunoscut un recul în primul trimestru al acestui an, arată cel mai recent comunicat emis de Direcția Județeană de Statistică Cluj.
În perioada 1 ianuarie – 31 martie 2025, au fost eliberate 273 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, cu 73 mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă o scădere de 21,1%.
„Reducerea numărului de autorizații eliberate s-a înregistrat în mediul rural (-118 autorizații), în timp ce în mediul urban a avut loc o creștere a acestora (+45 autorizații)”, precizează instituția în comunicat.
Distribuția pe medii de rezidență evidențiază o tendință inversă față de anii anteriori: în timp ce în mediul urban numărul autorizațiilor a crescut cu 70% (de la 64 la 109), în mediul rural acesta a scăzut abrupt cu 41,8%, de la 282 în primul trimestru din 2024 la doar 164 în 2025.
În luna martie 2025, autoritățile au emis 114 autorizații de construire, în creștere față de februarie (92 autorizații), dar cu mult sub nivelul din martie 2024, când se eliberaseră 175 de autorizații. Aceasta înseamnă o scădere anuală de 34,9%.
Această evoluție reflectă o schimbare de dinamică în piața imobiliară a județului Cluj. Scăderea interesului pentru construcții în zonele rurale poate fi pusă pe seama costurilor ridicate ale materialelor, accesului dificil la infrastructură, sau a unei migrări a investițiilor către mediul urban, unde cererea pentru locuințe este în continuare susținută.
„Clădirea rezidențială este acea clădire care este folosită integral sau în cea mai mare parte (peste 50%) pentru locuit”, explică Direcția Județeană de Statistică Cluj în precizările metodologice ale comunicatului.
Pe termen scurt, rămâne de văzut dacă acest declin al numărului de autorizații va continua în trimestrele următoare sau dacă luna martie marchează începutul unei reveniri. Dinamica economică locală, accesul la finanțare și politicile urbanistice vor juca un rol esențial în conturarea tendințelor pentru restul anului.
9 Comentarii
DA UNDGHE MAI CONSTRUIȚI PE CINE MAI ADUCEȚI CE ZONE MAI DEPO****ȚI NEBUNILOR
De aia creste pretul pe mp ca 15% pe an?
dosarele stau in asteptare luni de zile la primarie, de aceea se dau asa putine...
@problema e la primarie: Problema e la solicitanti. Nu-s descurcareti sa afle unde sa dea plicul si cat sa puna in el.
.
Casele, fie ele apartamente, sînt un drept natural nu mașină de făcut bani pt unii puțini. Primul pas ar fi opritul băncilor, fondurilor de investiții și a altor jnapani să se atingă de piața imobiliară cu terenuri cu tot. Apoi impozitat la sânge tot ce este mai mult de-o casă/apartament.
Oamenii din sate să-și ia moșia satului înapoi, să fie în… Citeste mai departe
@Tudor: N-au strainii treaba. Locuintele goale sunt detinute de romanii batrani care au mostenit un apartament de la Iliescu si o casa de la parintii nsscuti in anii 30.
Adica nu le-o mai dat pivariu autorizatii pe floresti
@Hank Rearden : Joaca bine Pnl in liga spagilor. Spaga in Floresti e mai mica, asa ca orienteaza clientii catre Cluj.