Mai mulţi nevăzători din Cluj au ieșit cu caiacele pe lac, fără însoțitori. Au fost ghidaţi cu ajutorul sunetelor


Atunci când vrei să faci sport, nu există bariere! Au demonstrat-o, ieri, la Cluj, mai mulţi nevăzători din oraş care au ieşit cu caiacele pe lac. Un club sportiv le-a amenajat un traseu special, adaptat în aşa fel încât să fie ghidaţi de sunetele din mai multe boxe, fără să aibă nevoie şi de însoţitor.

Trei boxe amplasate în trei puncte opuse ale lacului și trei sunete diferite, dar şi o vâslă special adaptată, de asta au avut nevoie participanții. „Vâsla are un unghi de 60 de grade, și, în momentul în care ei vâslesc în dreapta, ei pot să-şi dea seama cum o ţin pentru partea stângă”, explică unul dintre organizatori. Mai exact, vâslesc spre zona dinspre care aud un anumit sunet, până când îl aud la intensitate maximă, apoi știu că trebuie să se întoarcă spre cealaltă direcție pentru a înainta. Sistemul îi face independenţi pe nevăzători, spun antrenorii.

Traseul poate fi folosit gratuit de nevăzători

La eveniment a participat şi primarul municipiului, Emil Boc. Edilul a vrut şi el să vadă dacă se descurcă. 

Ştiu că mulţi ar dori să se scufunde primarul, dar n-o să aveţi ocazia asta. Persoanele nevăzatoare să poată vâsli singure într-o canoie este un lucru dumnezeiesc, aş putea spune! Este un lucru inovativ sa folosesti sunetul ca mijloc de coordonare”, a declarat Emil Boc, potrivit Observator.

Traseul special amenjat pe lac va putea fi folosit gratuit de către nevăzători.

Sursa foto: Observator

Comentarii Facebook