Maghiarii NU vor avea la Cluj-Napoca plăcuțe multilingve. Ce a decis Tribunalul Cluj

 

Tribunalul Cluj a respins ca neîntemeiată cererea Asociației Minority Rights, care reprezintă sute de etnici maghiari ce au dat în judecată Primăria Cluj-Napoca, solicitând plăcuțe multilingve.

 

Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantei. Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a Primarului Municipiului Cluj-Napoca. Respinge ca neintemeiata actiunea in contencios administrativ. Pronuntata in sedinta publica din data de 15.02.2016”, se arată în sentința scurtă a Tribunalului Cluj.

 

Motivarea sentinței va apărea în următoarele săptămâni și va explica pe larg motivul pentru care cererea a fost respinsă. Este foarte probabil, ca judecătorii să fi considerat că nu se respectă legea, care stipulează că în localitățile unde sunt mai puțin de 20% etnici nu trebuie amplasate plăcuțe în limba respectivei etnii. 

 

Procesul de la Tribunalul Cluj a început în luna octombrie 2015. 

 

Clujenii și mișcarea Musai-Muszáj au depus împreună 403 de intervenții accesorii la Tribunalul Cluj, cerând plăcuțe multilingve în Cluj-Napoca.

 

Procesul inițiat de Asociația Minority Rights, care luptă pentru drepturi lingvistice, a început în 26 octombrie 2015.  

 

Dintre intervențiile accesorii depuse, 397 au fost strânse și trimise prin poștă Tribunalului Cluj de mișcarea Musai-Muszáj pe data de 15 octombrie 2015, iar 6 cereri au fost depuse personal de către cetățeni clujeni. Procesul este foarte important pentru toți clujenii – astfel, mișcarea îi încurajează pe toți cei interesați, reclamanți, reprezentați media sau alți clujeni care consideră că plăcuțele multilingive ar trebui așezate la intrările în oraș, să participe la proces pe data de 26 octombrie. Totodată, Musai-Muszáj îi roagă pe toți cei care vor să participe la proces, să-și indice prezența lor pe Facebook pe pagina evenimentului „Judgment day - Cluj-Napoca / Kolozsvár / Klausenburg”, precizau la finele anului trecut reprezentanții Asociației.

 

Clujul a fost sub ”asediu” în perioada februarie - aprilie 2015, când sute de etnici au organizat acțiuni prin care solicitau Primăriei amplasarea de plăcuțe multilingve.

 

Boc este somat ca în TERMEN de 10 zile să monteze plăcuțe bilingve româno-maghiare - VIDEO

Tinerii maghiari au făcut picnic în Piața Muzeului: Vrem plăcuțe trilingve - VIDEO

 

Primarul Emil Boc a dat asigurări în repetate rânduri că aceste proteste nu au niciun rost pentru că oricum consilierii locali au aprobat o hotărâre prin care vor fi amplasate plăcuțe în mai multe limbi, la toate intrările în Cluj-Napoca. 

Comentarii Facebook