Maghiarii, nemultumiti de recensamant: "Organizat prost si cu multe reclamatii"


Conducerea Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania sustine ca recensamantul din perioada 20-31 octombrie a fost prost organizat si s-au facut multe greseli.

Oficialii CNMT sustin ca au primit sute de sesizari din partea etnicilor maghiari care au reclamat diverse nereguli.

"Pe langa toate problemele create de recenzori am avut si probleme cu modul in care au fost primiti observatorii nostri. Conform unei hotarari de Guvern noi, dar si orice alta organizatie civica, putea sa desemnam observatori care sa monitorizeze recensamantul. Am fost lasati sa vedem numai cum se strang datele nu si cum se proceseaza", au spus reprezentantii CNMT.

Acestia au mai spus ca etnicii maghiari s-au plans unui oficiu de informatii organizat la nivelul Consiliului. "Am primit in aceste zile peste 1000 de plangeri, reclamatii sau ni s-a cerut ajutorul. Organizarea referendumului a fost deficitara", au mai afirmat reprezentantii Consiliului.

 

Consiliul National Maghiar din Transilvania si Partidul Popular Maghiar din Transilvania a trimis o scrisoare presedintelui Traian Basescu si premierului Emil Boc prin care reclama neregularile din cadrul recensamantului.

Vezi mai jos principalele nemultumiri:

1. in municipiul Cluj-Napoca, desi cererea pentru obtinerea acreditarii observatorilor a fost depusa in termen legal, acreditarea a fost eliberata doar dupa sapte zile de la inceperea efectuarii recensamantului, adica cu patru zile inaintea incheierii acestuia.

2. O plangere semnalata din mai multe localitati din Transilvania se refera la modul de prezentare si inregistrare a intrebarilor etno-culturale (etnia, limba materna, religia). in procesul de completare a formularelor unii recenzori ori au incercat sa refuze, ori au trecut sau au „uitat” citirea intrebarilor referitoare la etnie, limba materna si religie din formularul P, motivand ca aceste intrebari sunt facultative.

3. Am sesizat probleme si cu privire la inregistrarea persoanelor temporar absente, plecate pe o perioada mai scurta de 12 luni in strainatate. in mai multe situatii recenzorii nu au inregistrat pe ambele (P si M) formulare persoanele de etnie maghiara care sunt plecate pe o perioada mai scurta de 12 luni in strainatate, doar pe formularul M, care nu contine intrebarile etno-culturale. Prin urmare, in aceste cazuri nu a fost respectata metodologia corecta, potrivit careia persoanele temporar absente, plecate pe o perioada mai scurta de 12 luni in strainatate, trebuie inregistrate pe ambele formulare, adica si pe formularul M, si pe formularul P.

4. Alaturi de cele mentionate mai sus, pe parcursul recensamantului au fost semnalate numeroase neregularitati din mai multe localitati ale Transilvaniei. Mai precis, unii recenzori au completat formularele cu stilouri cu gel care se sterge si permite stergerea fara urme, fapt care trezeste suspiciune prin crearea posibilitatii ca raspunsurile date de persoanele in cauza sa fie modificate.

Comentarii Facebook