Miercuri 24 Aprilie

Lucian Bode a pierdut procesul cu UBB, privind verificarea tezei de doctorat care a fost plagiată


Ministrul de Interne, Lucian Bode, a pierdut definitiv procesul cu UBB, privind verificarea tezei de doctorat, anunță jurnalista Emilia Șercan.

Curtea de Apel Cluj-Napoca tocmai a respins, în mod definitiv și irevocabil, recursul înaintat dr. Bode în dosarul în care acesta a dat în judecată Universitatea "Babeș-Bolyai" (UBB) și a cerut suspendarea deciziei UBB de autosesizare pentru a-i verifica teza și pentru a coopta în comisia de analiză experți externi (pe prof. Bjola, de la Oxford, și pe prof. Fumurescu, de la Huston). Acest dosar a fost pierdut de dr. Bode la Tribunalul Sălaj. 

Așa cum anunțam dimineață, dr. Bode a pierdut și ieri un proces cu UBB, cel în care a cerut suspendarea deciziei din luna ianuarie prin care UBB a certificat că teza sa este plagiată”, a scris jurnalista care a dezvăluit că teza de doctorat a lui Lucian Bode este plagiată.

UBB Cluj a desemnat o comisie formată din profesorii Bjola și Fumurescu, care să analizeze teza suspectă, dar Bode a încercat să blocheze acitivatea celor doi profesori care au citit lucrarea. Anterior a fost o altă verificare, dar cei de la UBB Cluj au recunoscut că nu au depistat elemente care să confirme plagiatul. Jurnalista Emilia Șercan le-a demonstrat ulterior că teza de doctorat este plagiată și apoi a fost reanalizat totul.

Comisia (n.red. Prof. Dr. Corneliu Bjola, Universitatea din Oxford,  și Prof. dr. Alin Fumurescu, de la Universitatea din Houston) a analizat noile suspiciuni de abatere de la etica academică în redactarea tezei de doctorat, iar prin recenta Hotărâre nr. 1/2023, s-a confirmat majoritatea acestor suspiciuni, s-au dispus măsuri de corectare și retragere a cărții, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii.

În toate aceste cazuri, Comisia de etică a UBB a procedat legal și obiectiv în analiza acestei teze de doctorat, în limita competențelor sale și cu respectarea principiilor de drept și va continua să se pronunțe în aceeași manieră dacă există și alte sesizări”.

Comisiile de etică se pronunță exclusiv asupra abaterilor etice. Comisiilor de doctorat și CNACDTU le revine responsabilitatea cu privire la validarea calității și contribuției originale. Trebuie de asemenea notat că Decizia CCR  364/2022 întărește implicit, însă în mod substanțial, rolul și responsabilitatea comisiilor de doctorat în prevenirea, detectarea și sancționarea fraudei academice”, sublinează și UBB Cluj.

Cu toate acestea, UBB susține că nu poate retrage titlul de doctor.  Președintele Comisiei de Etică a UBB, Dacian Dragoș, a declarat că ”acest lucru, ar fi ilegal, nu avem competența să facem acest lucru. Este foarte clar stabilită competența, cine poate să ceară retragerea titlului. Doar ministerul poate să facă acest lucru. Este aceeași procedură ca la acordarea titlului. Titlul este acordat de minister, iar diploma de doctor este acordată ulterior de universitate. Pe baza acesteia putem eventual să cerem retragerea diplomei, dar altfel ar fi ilegal”.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a intentat un al treilea proces Universităţii Babeş-Bolyai, privind teza sa de doctorat, pe rolul Tribunalului Bucureşti fiind înregistrată, luni, solicitarea secretarului general al PNL privind anularea hotărârii Comisiei de etică a universităţii, în care se afirmă că teza de doctorat a ministrului este profund viciată, notează Agerpres.

Comentarii Facebook