Bode a pierdut procesul împotriva UBB, dar universitatea nu va cere retragerea titlului de doctor: „Ar fi ilegal, nu avem competența”


Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a pierdut, la Tribunalul Sălaj, procesul cu Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB), Cluj-Napoca, prin care a încercat să blocheze Comisia de Etică a instituției să se pronunțe asupra originalității lucrării sale de doctorat. Președintele Comisiei de Etică a UBB, Dacian Dragoș, a declarat, marți, pentru Euronews România, că nu vede „ce ar mai putea să ceară acum avocații domnului Bode, odată ce instanța a spus că nu se impune suspendarea hotărârii de autosesizare” în ceea ce privește teza de doctorat a ministrului de Interne, dar și că „ar fi ilegal să cerem retragerea titlului, nu avem competența să facem acest lucru”.

În principiu instanța s-a pronunțat și asupra hotărârii adoptate de noi în final, pentru că asta au cerut avocații domnului Bode, să se extindă cererea de suspendare și la rezultatul procedurii. Deci nu văd ce ar mai putea să ceară acum, odată ce instanța a spus că nu se impune suspendarea hotărârii de autosesizare. Noi considerăm că hotărârea este legală după cum a stabilit și instanța parțial. Atunci când se judecă o cerere de suspendare a unei hotărâri, într-un fel se antamează și fondul. Dacă nu s-a dispus suspendarea, bănuim că nu sunt indicii de ilegalitate”, a declarat Dacian Dragoș.

Întrebat dacă comisia UBB va cere retragerea titlului de doctor al actualului ministru de Interne, președintele Comisiei de Etică a UBB a declarat:

După cum am mai explicat acest lucru, ar fi ilegal, nu avem competența să facem acest lucru. Este foarte clar stabilită competența, cine poate să ceară retragerea titlului. Doar ministerul poate să facă acest lucru. Este aceeași procedură ca la acordarea titlului. Titlul este acordat de minister, iar diploma de doctor este acordată ulterior de universitate. Pe baza acesteia putem eventual să cerem retragerea diplomei, dar altfel ar fi ilegal”.

Totodată, Dacian Dragoș a declarat că nu este de acord cu punctul de vedere al Emiliei Șercan, care a afirmat că UBB ar putea să îl acționeze în instanță pe Lucian Bode:

Nu suntem de acord. I-am explicat și doamnei Șercan. Nu sunt argumente pentru o astfel de susținere. E declarația dânsei”, a conchis Dacian Dragoș.

Comentarii Facebook