Locurile de joacă pentru copii, responsabilitatea primăriei sau a cetățenilor? - FOTO


Când vine vorba de întreținerea locurilor de joacă pentru copii din comuna Florești, oamenii au păreri împărțite: cine e responsabil de întreținerea acestora? Primăria sau locatarii?

Toate discuțiile au pornit în urma unei postări pe un grup de Facebook, unde un bărbat critica autoritățile locale pentru modul în care gestionează problema locurilor de joacă pentru copii, din Florești:

Dacă primăria tot nu face locuri noi de joacă, nu ar fi o idee buna ca măcar pe cele care sunt, să le întrețină /repare?”, se întreabă acesta, exemplificând prin fotografii.

184240113_800069564212263_3875737288391881992_n.jpg


184657111_800069520878934_7195570879238791704_n.jpg

Printre comentarii se aflau unele persoane care criticau „plângerea” făcută pe Facebook, încurajând bărbatul să facă sesizare primăriei. Iar de aici au pornit discuțiile: e sau nu treaba primăriei să întrețină locurile de joacă pentru copii?

O să îți răspundă că e teren privat și nu se bagă. Dacă e posibil să se facă de asociațiile de proprietari din zonă...orice, numai să nu facă ei”, a fost de părere un alt bărbat.

„Oamenii să le întrețină, că nu primarul le rupe”

Când e vorba de construit locuri de joacă, este foarte ușor să aruncăm responsabilitatea asupra autorităților locale. Totuși, unii oameni uită că s-au mutat pe o proprietate privată unde, deși este loc de joacă, nu este responsabilitatea primăriei. În alte cazuri, chiar dacă parcurile de joacă pentru copii se află pe teren public, de câte ori să repare primăria? 

Un alt internaut, i-a explicat bărbatului că oamenii ar fi de vină pentru că nu au grijă de acele locuri și primăria nu poate ține pasul să repare, cât de repede sunt stricate.

Ar fi și mai tare dacă le-am întreține noi, ca sigur nu a venit primaru sa le rupă”, afirmă acesta.

Autorul postării nu lasă primăria Florești să „scape atât de ușor”, susținând că parcurile trebuie întreținute periodic, iar cei care strică să fie amendați, însă poliția nu patrulează: „nu i-am mai văzut de la starea de urgență”.

Argumentele continuă din partea celuilalt bărbat și mulți alți floreșteni sunt de acord cu el:

Puteți să vă porniți liniștit, dar dacă tot vă porniți, luați-o la pas prin Florești și observați felul în care locuitorii se comportă în „libertate". Veți observa, probabil, că ceea ce ne caracterizează pe noi ca și „ocupanții" acestui domeniu administrativ, nu este faptul că întreținem ceea ce avem (chiar și nevopsit) ci ca mai degrabă distrugem ce prindem, și asta într-un ritm în care nu apucă cineva să repare cât distrugem noi.

Dar da, într-adevăr, asta nu înseamnă că cei în măsură să ia atitudine și să reacționeze nu trebuie să o facă, dar cine știe .. poate consideră că nu ne trebuie dacă nu avem grija de ele”, susține el.

De ce românii pot fi civilizați în străinătate?

Discuția a degenerat, au apărut idei noi și argumente din ce în ce mai fructificate. Întrebarea autorului postării: „De ce românii nu greșesc în afara țării, de frica amenzilor?

Internautul îi răspunde din nou, cu tact, că amenda este o pedeapsă, nu o educație și „se numește a învăța din exemplul celorlalți. Fac ce văd la alții, la fel fac și în țară, doar că în țară văd altceva.

În cearta celor doi, intervine o doamnă care spune că pe Șesul de Sus, părinții au reamenajat parcul pentru copiii lor, chiar dacă e domeniul public, deci treaba primăriei. Aceștia au plantat copaci, au amplasat lumini și bănci. Pentru ei a contat mai mult bunăstarea copiilor, decât să se gândească cine e de vină și cine ar trebui să facă; au vrut, au făcut cu mâna lor.

Înainte:

1.jpg

După:

2.jpg

3.jpg

Primăria a făcut totuși aceste parcuri, dar oare nu ar trebui îngrijite de către cetățeni?? Nu așteptați mereu după ce fac parcurile și tot noi distrugem fără bun simț de a le conserva, să așteptăm să le și repare. Oare obligații nu avem? Haideți să fim și noi ca afară, să copiem tot ce este bun și funcționează în alte țări civilizate, unde cetățenii se unesc și fac curățenie și întreținere în locurile de joacă ale copiilor lor!”, a concluzionat o altă femeie.


Comentarii Facebook