Locuitorii din Pata Rât, informaţi despre importanţa unui medic de familie


Ziua mediatorului sanitar rom este sărbătorită azi, 5 iunie în zona Pata Rât din Cluj-Napoca, unde începând cu ora 10:00 o echipa CISPER N-V împreună cu mediatorul sanitar rom, Florin Tala le vor explica persoanelor de acolo cât despre importanţa unui medic de familie.

De asemenea, se va discuta cu privire la necesitatea vaccinării copiilor dar şi despre modalităţi de prevenire a tuberculozei şi a altor boli frecvente în Pata Rât, inclusiv bolile parazitare şi cele de natură epidemiologică. Potrivit mediatorului sanitar rom, maxim 20% dintre persoanele de vârstă adultă din Pata Rât se află în evidenţa unui medic de familie, fapt datorat situaţiei financiare precare dar şi a accesului îngreunat la asistenţă sanitară. Spre deosebire de adulţi, majoritatea copiilor se află înscrişi pe listele medicilor de familie, datorită gratuităţii de care beneficiază această categorie de vârstă, riscând însă ca la vârstă adultă să rămână fără acces la asistenţă medicală.

În urma recensământului din octombrie 2011, în comunitatea Pata Rât trăiesc în condiţii improprii şi incompatibile cu o viaţă sănătoasă 1.500 de etnici romi.

Comentarii Facebook