Liderul sindicatului profesorilor din Cluj, Lucia Cojocaru: Orele remediale trebuie decise de profesor și elevi, nu de Ministerul Educației


Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este determinat să facă tot ce se poate pentru a recupera cât mai mult anul școlar 2020-2021, care a fost un adevărat chin pentru toată lumea, de la profesori și elevi, până la părinți și întreg personalul școlar.

Astfel, pentru a repara efectele școlii online asupra elevilor din România, ministrul Educației dorește organizarea unor ore remediale, unde vor fi recapitulate materiile, astfel încât niciun copil să nu rămână în urmă din pricina cursurilor susținute online.

Liderul Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean (SLIPC), Lucia Cojocaru, a declarat pentru Știri de Cluj că Ministerul Educației trebuie să lase la latitudinea profesorilor și elevilor această decizie.

Orele remediale vor fi față în față

Sorin Cîmpeanu a discutat despre posibilitatea în care elevii se vor întoarce în bănci din 8 februarie, iar profesorii vor putea începe orele pentru recuperarea materiei pierdute.

După orele normale, vor trebui organizate acțiuni de recuperare, aceste acțiuni remediale, deci după ore. Va fi un volum de ore mai mare, evident. Pentru elevi e un efort mai mare, pentru profesori un efort mai mare, care va trebui să fie plătit. Dacă este nevoie de organizare la nivelul zilei de sâmbătă va decide fiecare cadru didactic, în funcție de volumul pierderilor pe care îl va identifica. Poate este suficient să vii cu două-trei ore în fiecare zi”, a explicat ministrul.

Profesorii vor fi plătiți pentru orele remediale

Pentru a se asigura că orele remediale vor fi ținute, Cîmpeanu a găsit și fondurile de finanțare necesare pentru a răsplăti efortul depus de cadrele didactice. Este vorba de 30 de milioane de euro, bani europeni din cadrul proiectului ROSE (Romanian Secondary Education), care are ca obiectiv reducerea abandonului școlar și acțiuni remediale.

Ordonanţa de Urgenţă 178 are prevăzut un cuantum de 200 de lei pe lună per elev, e vorba de 500 de lei pe lună, dacă o şcoală are 1.000 de elevi care sunt în situaţia în care au nevoie de acţiuni remediale - şi este un exemplu deloc departe de realitate – vor fi 500.000 de lei , deci 100.000 de euro, pe care Ordonanţa spune că îi poţi duce către plata utilităţilor şi către plata salariilor pentru acţiuni remediale. Eu, ca ministru, insist la construcţia bugetului să crească costul standard per elev destinat cheltuielilor materiale, unde intră utilităţile, şi să degrevăm aceste sume de cheltuielile materiale, să meargă totul către plata profesorilor, către acţiuni remediale”, a arătat Sorin Cîmpeanu.

Profesorii sunt de acord sau nu cu orele remediale?

Lucia Cojocaru, liderul SLIPC, a declarat că orele remediale nu sunt o idee rea, însă această acțiune nu poate fi generalizată. Ministerul Educației nu poate decide dacă un profesor trebuie să susțină aceste ore remediale sau nu.

Ar trebui să decidă profesorul împreună cu elevii din clasa respectivă”, a susținut aceasta. Într-adevăr, ministerul nu poate presupune dacă un cadru didactic și-a făcut treaba bine sau nu, însă elevii pot spune dacă simt nevoia de recuperare a materiei. Oricum, efortul depus de profesori va fi răsplătit.

Elevii nu vor ore în plus

Cu toate că profesorii par deschiși cu privire la orele remediale, pentru câteva după-amiezi de sâmbeta petrecute cu elevii care au rămas în urmă cu materia predată, aceștia din urmă nu par prea încântați de ideea ministrului Educației.

Păi cum să nu? Și în semestrul al doilea să ne ia din vacanță pentru că nu am avut timp să ne facem toată materia pe semestrul al doilea. Și tot noi elevii avem de suferit pentru că unii profesori nu își dau silința să ne învețe și să intre măcar online ca să terminăm anul școlar în care suntem cu bine și cu note excelente. Felicitări Ministerului Educației că ați luat măsuri! Și tot noi suntem de vină pentru că nu am avut tablete, nu am avut internet, ca n-am intrat la ore, dar profesorii care nici măcar nu au intrat pe platforme pentru a preda online? Pe ei nu i-ați verificat? Nu v-ați pus și problema că poate profesorii sunt de vină? Dați mereu vina pe elevi că ei sunt mai mici și normal că dăm vina pe ei, că nu pot face nimic. Nici măcar nu vă dați silința să avem un viitor mai bun, pentru că noi suntem viitorul. Pe voi doar banii vă interesează!”, s-a revoltat o elevă.

Păi cum să nu? Tot noi suntem de vină că nu avem tablete, că nu avem internet, că nu suntem prezenți la ore, că nu intrăm pe platformă. Dar v-ați gândit că poate nu intrăm la ore pentru că avem probleme acasă? Și să nu ne gândim doar la elevi. La profesorii care ne predau de ce nu se gândește nimeni? A verificat Ministerul Educației dacă profesorii intră la ore, dacă respectă programul sau dacă au intrat vreodată pe platformă?”, a întrebat o altă tânără.


Comentarii Facebook