Legea care le oferă copiilor dreptul de a se juca în curţile şcolilor a fost declarată neconstituţională. Premierul Ciucă atacase proiectul la CCR


Legea care le oferă copiilor dreptul de a se juca în curtea şcolii şi în afara programului şcolar a fost declarată azi neconstituţională de către CCR, a scris pe Facebook deputatul USR Tudor Pop, iniţiatorul proiectului.

E un proiect care le oferea copiilor şansa de a se juca într-un mediu sigur, iar şcolilor şi autorităţilor locale oportunitatea de a crea spaţii civilizate şi sigure pentru copiii noştri”, susţine deputatul. „Proiectul a fost atacat la CCR în ianuarie de însuşi generalul plagiator Ciucă”, a adăugat Tudor Pop, declarând că va redepune proiectul alături de colegii lui.

Iniţiatorii proiectului susţin că două ore de sport pe săptămână, cât au elevii în programa şcoalară, nu sunt de ajuns. Conform reprezenanţilor USR, primarii formaţiunii au acţionat, încă din primele luni de mandat, astfel încât copiii să se poată juca în siguranţă în curţile şcolilor.

Între timp, primarii USR au scos lacătele de pe şcoli în oraşe precum Bucureşti, Braşov, Bacău, Timişoara, Breaza sau Victoria, iar proiecte în derulare sau aprobate au fost depuse şi la Constanţa, Ploieşti Iaşi sau Focşani de către consilierii noştri”, a mai scris Tudor Pop pe pagina sa de Facebook.

Curtea școlii aparține copiilor și după program!

Pe 29 martie, Tudor Pop afirma că decizia guvernului Ciucă de a contesta legea care deschide curțile școlilor pentru copii are în spate presiunile directorilor de unități de învățământ:

Curtea școlii aparține copiilor și după program!

Colegii de la USR Constanța au depus un proiect de hotărâre locală prin care urmăresc redeschiderea curților școlilor pentru a fi accesibile copiilor din comunitate și în afara programului. Accesul pe terenurile de sport va fi făcut în baza unui program bine stabilit și vor exista agenți de pază care vor menține ordinea și se vor sigura că accesul pe terenuri va fi făcut conform Regulamentului prevăzut de proiect. În continuare, rămânem codașii Europei la mișcare și sport la toate categoriile de vârstă. În tot acest timp, generalul Ciucă a atacat la CCR proiectul USR prin care copiii sunt îndreptățiți să ceară acces pe terenurile de sport din curtea școlii după program. V-ați putea întreba de ce ar ataca un general român care a luptat în Afganistan curtea școlii. Păi e simplu. Deși parlamentarii au votat într-o uriașă majoritate acest proiect, Ministerul Educației se opune inițiativei la presiunea directorilor de școli și a unor autorități locale care fac bani foarte frumoși de pe urma închirierii terenurilor de sport din interiorul unităților de învățământ. Chiar dacă proiectul meu nu are nicio legătură cu infrastructura sportivă din interior, există probabil spaima că niște copii care bat mingea pe asfaltul din curtea școlii vor afecta cumva aceste venituri. Celelalte probleme invocate – paza, curățenia, refacerea terenurilor exterioare sunt doar pretexte de a NU face. Într-o țară normală, o parte din banii încasați de autoritatea locală pe închirierea terenului din interior ar fi folosiți fix pentru a suporta cheltuielile de mai sus. În România însă se merge la CCR, căci e neconstituțional pentru copii să bată mingea în curtea școlii”, se arată în textul proiectului depus de Tudor Pop. 


Comentarii Facebook