„Legea Anastasia” a trecut de Senat! Pedepse mai aspre pentru şoferii care urcă la volan băuţi sau drogaţi şi provoacă accidente mortale


O nouă lege prevede pedepse mai dure pentru şoferii care urcă la volan băuţi, sub influenţa drogurilor sau fără permis şi produc accidente mortale. „Legea Anastasia", denumită astfel după cazul fetiţei de 4 ani, care în 2022, chiar de Ziua Copilului, a fost spulberată de un şofer fără permis, a trecut de Senat şi urmează să fie votată în Camera Deputaţilor.

Proiectul a fost dezbătut în plenul Camerei Deputaţilor şi va fi votat mâine, 28 iunie. Parlamentarii spuneau că e nevoie de măsuri mai dure, însă ar fi nevoie şi de măsuri preventive. Suntem ţara europeană cu cei mai mulţi morţi pe şosele. În medie, în fiecare lună, 4 oameni sunt ucişi de şoferi băuţi. Iar peste 10.000 de şoferi sunt prinşi sub influenţa alcoolului la volan. Mai mult, în fiecare an, peste 3.000 de şoferi au fost prinşi drogaţi la volan.

Proiectul de lege iniţiat de social-democraţi prevede ca şoferii care conduc beţi, drogaţi sau fără permis şi provoacă accidente să ajungă direct la închisoare şi să nu mai primească pedepse cu suspendare. Asta în contextul în care în peste 90% din cazuri, judecătorii dau pentru ucidere din culpă pedepse de până în 3 ani, ceea ce înseamnă automat suspendarea executării, scrie Observator.

Comentarii Facebook