La pista de la aeroport se toarnă primul strat de beton VIDEO și FOTO

 

Lucrările la pista celui mai modern aeroport din România continuă într-un ritm alert. Într-un capăt al pistei, muncitorii au început deja, de joi, să toarne stratul de beton stabilizant peste care va fi turnat, stratul de beton greu, folosit pentru construcţia pistelor de avioane. 

 

În celălalt capăt al pistei se efectuează lucrări de drenaj şi se construiesc blocaje de piatră astfel încât apa din râul Someş, care este foarte aproape, să nu afecteze fundaţia. ”Peste stratul de beton stabilizant se va turna un stratul de beton greu care va fi practic pista de aterizare-decolare. Totul se construieşte încet pentru că trebuie ca aceste straturi să fie turnate la un anumit unghi astfel încât apa rezultată în urma ploilor să se scurgă spre marginea pistei, în nişte canale colectoare. Va fi cea mai modernă pistă de aviaţie de la noi din ţară”, spune un inginer care supraveghează lucrările. 

 

Fundaţia noii piste are în unele locuri şi adâncimi de doi metri. ”Depinde de cât de solid este solul. În unele locuri am dat de apă foarte repede şi au fost nevoie de lucrări suplimentare cu blocaje de piatră. Aceste straturi de piatră pe care le-am pus în fundaţie au adâncimi chiar şi de doi metri. Ca să nu vorbim în termeni foarte tehnici, oamenii trebuie să înţeleagă că s-a construit o fundaţie solidă capabilă să susţină aterizarea avioanelor care efectueată curse intercontinentale şi care cântăresc câteva sute de tone”, mai spune şeful echipelor de muncitori care lucrează în zonă. 

 

Deşi lucrările trebuiau finalizate, potrivit contractului, în 180 de zile, data semnării contractului, termenul a fost prelungit cu câteva luni din cauza unor lucrări suplimentare care nu au fost prevăzute de studiile geotehnice efectuate şi nici de proictul de construcţie. Pista de 2100 de metri se află la doar 200 de metri de râul Someş, iar din această cauză infilitraţiile de apă necesită lucrări suplimentare de anvergură. Peste toate acestea se suprapun pungi de noroi care au adâncimi de patru metri şi care trebuie curăţate şi umplute cu piatră, totul pentru ca stabilitatea zonei să nu fie afectată. ”În primăvara, când muncitorii săpau la fundaţia noii piste, un excavator s-a scufundat trei metri într-o astfel de pungă de noroi. Sunt foarte periculoase”, a mai spus sursa citată.

 

Aceste lucrări suplimentare nu au fost luate în calcul de cei care au realizat proiectul tehnic de execuţie, asta pentru că la momentul respectiv nu au fost evidenţiate nici infiltraţiile de apă şi nici pungile de noroi. ”Săpăm la adâncimea de fundaţie prevăzută în proiect. În unele locuri dăm imediat de apă. În aceste zone este nevoie de lucrări suplimentare de construire a unor blocaje de piatră şi drenuri pentru a scoate apa din zonă. Soluţia oferită de specialişti este foarte bună”, mai spune inginerul care supraveghează lucrările pe şantier.

 

Un alt factor care a condus la nerespectarea termenului de finalizare constă în faptul că o parte din terenurile pe care urmează să fie construită pista de 2100 de metri nu au fost încă expropriate.

 

Licitaţia privind privind construirea piste de 2.100 de metri a fost adjudecată de un consorţiu de firme format din Napoca SA – SC ICCO SYSTEMS SRL – SC GEO ARC SRL, care a fost declarată câştigătoare în urma procedurii de licitaţie. Valoarea contractului este de 137.808.522,23 lei (fără TVA), reprezentând 32.436.989,99 EURO.

 

Valoarea acestor lucrări a fost majorată cu o sumă de 11 milioane lei.

 

Comentarii Facebook