Justiția ținută la sertar. Un dosar de la Judecătoria Cluj va împlini anul acesta 15 ani de judecată și se află tot la prima instanță


La sfârșitul anului 2022, Inspecția Judiciară a publicat „Raportul privind soluționarea dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instanțelor judecătorești în anul 2021”. În document se precizează că  verificările au vizat dosarele pentru care durata totală a procedurii judiciare depăşeşte 10 ani și care s-au aflat pe rolul instanţelor judecătoreşti în anul 2021, indiferent de stadiul procedurii, inclusiv dosarele ale căror soluţii nu erau definitive la data de 31.12.2021, precum sunt cauzele în care motivarea hotărârii judecătoreşti se afla în curs, cele aflate în termenul legal de exercitare a căilor de atac sau care urmau a fi înaintate instanţei de control judiciar ori altor instanţe.

Un dosar de la Judecătoria Cluj va împlini 15 ani de judecată și se află tot la prima instanță, pentru că „există indicii privind lipsa de fermitate a judecătorului”

Autorii raportului de control menționează că dosarul nr. 15567/211/2008* aflat pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, și având ca obiect „rectificare carte funciară-rejudecare”, a fost înregistrat în sistem la data de 04.11.2008 şi în rejudecare la data de 14.12.2016, având deci, la data redactării raportului, o vechime totală în sistem de 13 ani și 6 luni. În cursul anului 2021 au fost acordate 6 termene de judecată pentru ca expertul să răspundă obiecțiunilor la raportul de expertiză și efectuare a unei contraexpertize, aceleaşi cauze de temporizare fiind înregistrate şi în anul 2020. 

Inspectorii judiciari au apreciat că există indicii privind lipsa de fermitate a judecătorului cauzei în aplicarea măsurilor procesuale, necesare pentru ca expertul să se conformeze dispozițiilor instanței. În cursului anului 2022 au fost acordate de asemenea tot 6 termene de judecată. Următorul termen în acest dosar a fost stabilit pentru 20 februarie 2023. Procesul este la fond, deci în primă instanță, după care mai poate urma apelul și chiar recursul. De la debutul procesului, unul dintre cei 6 pârâți și unul dintre cei 2 intervenienți au decedat, notează justnews.ro.

Comentarii Facebook