Marti 27 Septembrie

Jurnaliștii clujeni solicită Primăriei Cluj-Napoca să opreasă desființarea chioșcurilor de ziare


Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC) i-au adresat primarului Emil Boc o scrisoare deschisă prin care îi solicită să stopeze desființarea chioșcurilor de ziare și reviste de pe raza municipiului Cluj-Napoca.

Manifestul vine drept urmare a plângerilor locuitorilor din oraș, care odată cu desființarea standurilor de presă, nu mai au de unde să îți achiziționeze ziare și reviste.

Redăm în continuare scrisoarea deschisă a APPC:

Către,

Primăria municipiului Cluj-Napoca

În atenția d-lui primar Emil Boc

Stimate domnule primar,

Reprezentanții publicațiilor tipărite Făclia de Cluj, Kronika, Monitorul de Cluj, Sinteza, Szabadsag, Transilvania Reporter și Ziua de Cluj, alături de Asociația Profesioniștilor de Presă Cluj (organizație profesională care reprezintă peste 70 de jurnaliști și publiciști din Cluj) vă solicităm cu respect să opriți înlăturarea chioșcurilor de presă de pe raza municipiului și, împreună cu difuzorii de presă, să găsiți soluții pentru ca, în continuare, acest tip de activitate să poată fi desfășurată în condiții optime. Solicitarea noastră vine fiindcă locuitorii din mai multe zone din municipiul Cluj-Napoca se plâng că au rămas fără posibilitatea de a-și cumpăra ziare și reviste din cauză că punctele de difuzare a presei au fost desființate pentru că primăria nu a reînnoit avizele și autorizațiile de funcționare. De exemplu, zone precum Piața Lucian Blaga, strada Memorandumului, bulevardul Eroilor, bulevardul Nicolae Titulescu, Piața Gării și strada Dorobanților nu mai există niciun chioșc de ziare. Aceeași situație o găsim pe strada 21 Decembrie 1989 și zona Pieței Mărăști, după ce municipalitatea a demarat lucrările de modernizarea a zonei. Aici a mai rămas un singur chioșc, în zona intrării în piața agro-alimentară, însă și acesta urmează să fie ridicat, proprietarul fiind deja notificat în acest sens.

Înțelegem eforturile pe care le depuneți în vederea modernizării orașului, însă considerăm că, odată cu aceste demersuri, chioșcurile de presă nu trebuie desființate, ci găsite soluții pentru a fi reamplasate astfel încât activitatea să poată fi continuată.

Ținem să arătăm că, în contextul crizei sanitare din România și a măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus, rețeaua de chioșcuri stradale de presă a rămas singurul mijloc de difuzare a ziarelor și revistelor, după ce punctele specializate din malluri și alte spații comerciale și-au încetat activitatea.

Vă aducem în atenție faptul că cele 25 de puncte de vânzare a publicațiilor din municipiul Cluj-Napoca susțin un domeniu în care își desfășoară activitatea sute de oameni (jurnaliști din presă scrisă, angajați ai tipografiilor, tehnoredactori, vânzătorii de la punctele de difuzare a presei, distribuitori de consumabile). Sunt persoane care au familii, muncesc cu pasiune, plătesc taxe, consumă, și care, în prezent, în Cluj-Napoca, își văd amenințate locurile de muncă, urmând a îngroșa rândurile celor peste un milion de șomeri înregistrați după declanșarea stării de urgență.

Ținând cont de aceste aspecte, vă solicităm să face demersuri astfel încât miile de consumatori de presă scrisă din municipiul Cluj-Napoca să-și poată cumpăra în continuare ziare și reviste de la punctele stradale de difuzare a presei.

Cotidianul Făclia de Cluj

Cotidianul Kronika

Cotidianul Monitorul de Cluj

Cotidianul Ziua de Cluj

Cotidianul Szabadsag

Revista Sinteza

Saptamânalul Transilvania Reporter

Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj

Comentarii Facebook