Judecătorul Sergiu Leon Rus de la Curtea de Apel Cluj, sancționat cu excluderea din magistratură. Rus spune că va contesta decizia


Judecatorul Sergiu Leon Rus de la Curtea de Apel Cluj a fost sanctionat cu excluderea din magistratura de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din CSM.

Decizia Secției pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii a fost luată miercuri, 9 mai 2018, iar la bază a stat raportul Inspecției Judiciare prin care s-a exercitat actiunea disciplinara fata de judecatorul Sergiu Leon Rus pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. a) si c) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

"În temeiul prevederilor art.100 lit. e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, s-a aplicat domnului judecător sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură”, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a)  şi c) din acelaşi act normativ - „manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”, respectiv „atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii”, se arata in comunicatul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

 

Hotărârea CSM poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. 

 

Judecatorul Sergiu Leon Rus se considera nevinovat si ca va contesta decizia, fiind doar o chestiune de timp pana va dovedi in justitie ca aceasta nu este corecta.

"Este regretabil că o instanţă de judecată astfel denumită de lege îşi face publice soluţiile prin comunicate de presă; este singurul caz din ţară şi este împotriva legii şi a dezideratului de imparţialitate către care trebuie - obligată inclusiv de norme internaţionale - să tindă o instanţă. CSM şi-a schimbat, pentru cazul meu, până şi propria practică anterioară care nu îl izola - ca acum - de celelalte organe judiciare în ceea ce priveşte respectarea regulilor de anunţare a publicului, strict conform procedurii civile", a declarat Rus, pentru AGERPRES.

 

Mai mult, potrivit magistratului, comunicatul CSM reprezintă "o gravă încălcare a prezumţiei de nevinovăţie".

 

"Această gravă încălcare a prezumţiei de nevinovăţie concordă cu masiva fraudare a drepturilor mele fundamentale de parte în proces practicată constant de instanţa ce acum îşi face propaganda propriei soluţii, care este nedefinitivă şi care urmează să fie atacată. Dosarul împotriva mea reprezintă o înscenare de calitate îndoielnică pentru a mă pedepsi pentru că, după ce în mod fortuit am descoperit doi judecători recenţi ai Curţii închişi într-un birou după program, am anunţat pe căile legale conducerea instanţei, care nu a găsit altceva mai bun de făcut decât să-şi reverse asupra mea puterea ocultă dată de existenţa sistemului de relaţii, încrengături, interese şi aranjamente reciproce", a afirmat judecătorul.

"Este o răzbunare, o măsură de retorsiune şi o încercare de intimidare a altor judecători care ar putea mişca în frontul tăcerii impuse cu o vehemenţă şi un dispreţ faţă de lege colosale. Nu numai că nevinovăţia mea este binecunoscută atât în oraş, cât şi în rândurile magistraţilor, însă ea va fi şi acceptată judiciar, fiind doar o chestiune de timp. Faptul că România posedă nişte forme instituţionale care există şi altundeva în alcătuire, nu înseamnă nicidecum că acestea sunt şi funcţionale în fondul lor; ele nu pot fi mai bune decât suma celor care - temporar, regretabil şi conjunctural - le populează şi le abuzează", a conchis Sergiu Leon Rus.

Comentarii Facebook