Jucarii periculoase care imita alimente, in magazinele din Cluj! OPC nu le poate interzice


Inspectorii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Cluj au amendat si notificat Comisia Europeana in legatura cu o serie de jucarii care imita alimentele. De sase luni, insa, nu s-a reusit interzicea lor.

"Actiunile de supraveghere si control piata efectuate de catre comisarii CJPC Cluj in cursul lunii mai 2011, au evidentiat  existenta in reteaua de comercializare a jucariilor 'Guma de sters ZGUMEE', importate de catre Noriel, destinate copiilor de peste 6 ani, care imita animalute, dulciuri, mancaruri, fructe si legume, cadouri pentru fete, produse pentru casa, sport si vehicule, diverse. Aceste jucarii ce imita mancaruri, fructe si legume, dulciuri, desi nu sunt produse alimentare, avand forma, miros, culoare, prezentare, ambalaj sunt atractive pentru copii, pot fi confundate cu produsele alimentare si, in consecinta, prin introducerea in gura sau prin inghitirea lor pot leza sanatatea si chiar viata copiilor", a declarat directorul CJPC Cluj, Mircea Radu.

Conducerea Comisariatului a dispus in mai oprirea temporara de la comercializare a jucariilor si a demarat procedura de notificare prin Sistemul Rapid de Informatii Comunitar (RAPEX), urmand ca in functie de decizia Comisiei Europene sa se dispuna masuri de retragere de pe piata a acestor jucarii periculoase, prin notificarile trimise si altor state membre UE.

"Ulterior notificarii prin sistemul Rapex, Comisia Europeana a dispus suspendarea acesteia, pana la lamurirea unor aspecte legate de incadrarea acesteia ca jucarie. In cursul lunii octombrie reprezentantii ANPC au participat la reuniunea ADCO-TOYS-CO in care s-a adus in discutie notificarea demarata de catre CJPC CLUJ, unde parerile reprezentantilor statelor membre au fost impartite: unele au sustinut incadrarea produsului in categoria jucariilor (in virtutea avertismentelor marcate), iar altele au accentuat potentialul pericol al produselor care imita produse alimentare. Din pacate punctul de vedere al colegilor de la ANPC  nu a fost destul de ferm, incat sa determine adoptarea unei decizii clare in ceea ce priveste  potentialul pericol al acestor produse", a mai spus Mircea Radu.

Guma de sters ZGUMEE a fost incadrata in categoria jucariilor. "Apreciem ca indiferent de categoria in care se incadreaza acestea, atat timp cat imita produse alimentare si contin parti mici detasabile care pot fi inghitite, comercializarea Gumelor de sters ZGUMEE ar trebui interzisa. Astfel, la mai bine de 5 luni de la demararea procedurii ne aflam in imposibilitatea de a dispune retragerea de pe piata a acestui produs, pe care-l consideram extrem de periculos, avand in vedere grupa de consumatori careia i se adreseaza", a mai afirmat seful CJPC Cluj.

Mircea Radu le recomanda parintilor sa "evite cumpararea unor astfel de jucarii, ce reprezinta un potential risc asupra sanatatii si securitatii copiilor".

Comentarii Facebook