ISU Cluj - Atenționare cazuri inec!


Urmare a celor două cazuri petrecute la acest sfârșit de săptămână, în care doi copii din localitățile Bonțida, respectiv Câmpia Turzii s-au înecat în râurile Șomeș și Arieș, ISU Cluj a emis o atenționare.

”Dorim să atragem atenția asupra pericolului care îl reprezintă îmbăierea/scalda în locurile neamenajate în acest sens.

Pentru a fi evitate situațiile în care se pot pierde vieți, datorită unor elemente neprevăzute sau a unor întâmplări nefericite, este recomandat ca îmbăierea/”scalda” să se facă în locuri special amenajate, cum sunt bazinele de înot, parcurile acvatice, băile de agrement sau terapeutice, etc, ce sunt prevăzute cu personal calificat, în măsură să supravegheze integritatea persoanelor din incinta obiectivelor.

Este recomandat, îndeosebi în perioadele mai calde de vară, să se țină sub atentă observație, de către adulții, copiii și adolescenții, ce pot să fie tentați de a se scălda în râurile sau lacurile din apropiere. Pentru vârsta lor este mai ușor de neglijat pericolul care îl pot reprezenta aceste locuri, drept pentru care este necesar a fi îndrumați corect, de către părinți, despre modul în care se pot proteja”, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj.

În cazul înecului șansele de recuperare a unei persoane sunt foarte reduse, deseori aproape de minim. Acest fapt este datorat în special intervalului de timp foarte scurt în care manevrele de primul ajutor pot să își facă efectul. Acest timp este irecuperabil, dacă un eveniment tragic are loc în zone mai retrase sau chiar dificile din punct de vedere al accesului, mai precizează ISU Cluj.

În cazurile înregistrate la acest sfârșit de săptămână a fost necesar intervenția echipelor de scafandrii ale ISU pentru a se putea recupera corpurile celor doi copii. Ei au fost găsiți la distanțe de 200 m, respectiv 50 m în aval față de locurile unde s-a indicat că s-au făcut nevăzuți.

Comentarii Facebook