Ioan Es. Pop, poet premiat, turnator odios la Securitate - titlul care a provocat un tsunamii pe Facebook


Scriitorul clujean, Alexandru Petria, a provocat un adevarat tsunami pe Facebook dupa ce a intrebat daca e corect ca poetul Ioan Es. Pop sa castige premiul Cartea de Poezie pe anul 2011 cu volumul "Unelte de dormit".

"Juriul care a decernat premiul a fost format din Eugen Simion, Daniel Cristea-Enache si Bogdan Cretu. Anul trecut, Pop a recunoscut ca a fost turnator al Securitatii. In aceste zile nimeni n-a mai suflat o vorbulita macar despre acest aspect al biografiei scriitorului.
Este corecta acordarea premiului?", a fost postarea care a declansat un adevarat scandal.

"Personal, il consider pe Ioan Es. Pop un mare poet. N-am citit 'Unelte de dormit'. Am rostit intrebarea dorind sa declansez o discutie asupra oportunitatii sau inoportunitatii acordarii unui premiu unui fost turnator al Securitatii intr-o societate bolnava", a afirmat Alexandru Petria.

"Domnule Petria, e incorect ca un volum ca "unelte de dormit" a primit un premiu literar? Va rog, raspundeti dvs. la aceasta intrebare. Dar inainte de asta, va trebui sa raspundeti la o alta: 'Ati citit, domnule Petria, volumul in chestiune?'", a intrebat Daniel Cristea-Enache.

"Nu m-am referit la valoarea volumului. Era vorba de context, intr-o tara fara repere. Ioan n-o sa devina un poet mai mare cu acest premiu, oricum", a raspuns Alexandru Petria.

"Domnule Daniel Cristea-Enache, imi sunteti foarte simpatic, tin sa incep astfel; dar: am mai trecut printr-o perioada lunga si rea, in care noi – romanii – am contractat bolile astea de care nu vrem sa scapam; nu vi se pare deloc sfidator ca – ORICIT DE BUN AR FI VOLUMUL ACELA DE POEZIE – premierea lui are loc pe un fond atit de vicios si viciat? Ii adresez aceeasi intrebare lui Bogdan Cretu! Omeneste vorbind, de gestul lui sunt chiar mai contrariata, chiar dezamagita! Mi se pare si ca transati prea abrupt intre critic si necritic literar!", a scris si Balanescu Flori.

 

Citeste AICI intreg scandalul.

Comentarii Facebook