Duminica 28 Aprilie

Întrebarea unui pacient către medicii revoltați de lipsurile din spitale: Acum frica de moarte vă revolta domnilor doctori?


Clujeanul Dan Suciu a scris o scrisoare adresată celor care sunt vinovați de haosul din sistemul sanitar și, probabil, un strigăt că lucrurile nu mai pot continua așa.

Și de această dată s-a dovedit cât de real este sloganul ”Corupția ucide!”. Îi ucide prima dată pe medici și apoi populația, care apelează la spitale. Deja cred că orice român a auzit de plângerile și protestele medicilor că nu sunt protejați, dar până acum de ce nu au fost nemulțumiri, pentru că lipsurile erau aceleași?

Redăm mai jos scrisoarea clujeanului:

Usor cu tonul ridicat si revoltat, stimati doctori, voi sunteti cei care ati imbolnavit sistemul de sanatate!”

Traim in zilele acestea o drama nationala, care din pacate, a ajuns pe toate paginile publicatiilor straine. Romania este pe primul loc la numarul de cadre medicale, infectate cu Covid 19.. Trist dar adevarat!

Problema nu este la altii, asa ca poate ati fi tentati sa credeti la o analiza supertficiala. O sa va aduc cateva argumente, pe care sunt sigur ca fiecare dintre dumneavoastra, cei care cititi aceste randuri, le cunoasteti foarte bine. Asta pentru ca toti am fost spectatori si mai ales partasi intr-o mica sau mare masura.

In toti acesti ultimi 30 de ani, fiecare medic stia ce nevoi are pe sectie si nu primea de la managerul spitalui decat o mica parte dar a tacut,  asistenta stia ca seful clinicii din spitalul in care lucreza, duce o mare parte din materialele de pe sectie la clinica personala dar a tacut, pentru a era caldut “job-ul”. De asemenea, portarul de la spital stia cand si cum se fura mancarea de la pacienti sau cand e momentul sa faca bani de la apartinatori si a tacut, brancardeierul stia exact cat trebuie sa primeasca, sa duca un bolnav cu targa la raza si traind bine, a tacut si uite asa s-a creeat o panza bine tesuta, din care toata lumea traia bine. 

 Un sistem corupt, la care fiecare din noi am fost partasi…de la 10 sau 50 de lei dati asistentei “sa aiba grija”  pana la miile de euro, date medicilor, “ca sa iasa bine operatia” sau brusc, sa se gaseasca un pat unde sa fim tratati. Pentru ca la disperare, oricine e dispus sa cheltuie si ei stiu sa speculeze asta foarte bine.

 In tot acest timp, spitalele erau tot mai putin dotate si se murea pe capete iar clinicile personale ale medicilor, erau tot mai infloritoare si tot mai multe. Clinici, in care platim zilnic mii de lei, pentru analize, consultatii sau tratamente. Mii de miliarde la nivel national, merg in conturile societatilor comerciale, administrate de doctori in timp ce spitalele sunt in pragul falimentului sau in moarte clinica. Dar partea buna este ca spitalul de stat este inca un centru perfect de “racolat gâste” grase si pline cu bani, numai bune de muls la clinica privata, unde domnu’ doctor are program dupa masa, nu-i asa?:))

 Putrefactia nu a disparut vreodata din Romania, chiar daca au trecut 30 de ani de democratie. Aceasta doar s-a perfectionat si a ajuns la nivel de arta, sustinuta de “smecherie si descurcat”, criterii pe care traieste si “se dezvolta” acest popor. 

Hai sa nu ne mai plangem si sa ne dam cu parerea despre dramele pe care le traim acum, le anticipam fiecare in sinea noastra si speram sa nu le traim vreodata. Iata ca a venit momentul sa le confruntam si nu oricum, ci cu pieptul gol, fara absolut nici o arma. Armele s-au furat intre timp din depozit, cu complicitatea mai mica sau mai mare a fiecaruia dintre noi. 

Tara s-a imputit de la cap, ca pestele. Partidul ajuns la guvernare, a numit directorii  si managerii de spitale, la DSP-uri sau Case de Asigurari de Sanatate.

Evident, acolo a ajuns unul din zecile de slugoi, care au pupat si lins pana la epuizare, curul la seful de partid din judetul respectiv. Disperati dupa functii, acestia, evident, fara absolut nici o pregatire manageriala sau viziune, au invatat din mers ce trebuie sa faca. “Cine dracu indrazneste sa ma verifice pe mine, Dumnezeul spitalului, ce semnez sau ce gafe fac pana ma prind cum sta treaba pe aici, nu?”

Asa au inceput combinatiile, de acolo a plecat falimentul spitalelor, pentru ca ultima grija a managerului era performanta. Oricum nimeni in urmatorii 4 ani, nu ma schimba ca “am spate”....

Dupa ungere, incep tunurile cu firmele de medicamente, aparatura medicala sau combinatiile cu firmele de partid care trebuie sa castige lucrarile pentru renovari….ca na, au sponsorizat partidul in campanie si vor banii inapoi si dublu, asa cum s-au inteles.

Dupa patru ani sau in situatii cum este cea de acum cu acest virus, cand iese la suprafata lipsa totala de capacitate de administrare si indolenta, se leaga de scaune si implorandu-l pe Dumnezeu si justitia, tin cu dintii de scaunele calde, de unde au putut sifona si trage sfori, cu arta magicienilor. Ameninta cu procese si se judeca cu statul, invocand legi si articole de lege, uitand ca la venirea lor la carma spitalelor, au dat afara pana si soferii sau femeile de serviciu, ca sa le faca locuri de munca caldute rudelor sau altor slugoi din partid, la fel de incompetenti.

Nu uitati, stimati manageri ca pentru instalarea voastra, au plecat altii, ca sa va elibereze “loja”, asa ca nu va mai dati raniti, chiar nu va plange nimeni de mila si nu se simte lipsa voastra. Aveti demnitatea si plecati in liniste.

Toti stim cum se “sifoneza” banii din sistemul medical, unde in fiecare luna, ajung mii de miliarde de lei, din cei 10% pe care ii ia statul din veniturile a cel putin 60% din populatia acestei tari dar niciodata nu ajung pentru medinamente.

Un sistem medical puterd si falimentar, "jecmanit" cu atata dibacie de la cel mai mic la cel mai mare, asistat si ajutat de aprope de fiecare dintre noi. 

Acum, frica de moarte va revolta domnilor doctori, doar pentru ca este vorba de viata dumneavoastra insa ati uitat ca ati inchis ochii cu buna stiinta, cand faceati jumate/jumate cu managerul de spital sau cu distribuitorul de medicamente sau echipamente, asa?

Ati uitat cand ati semnat de preluare pe sectie a unui anumit stoc si cel real era de fapt altul. In care evident, isi mai baga mana asistenta sefa, apoi asistentele si brancardierii. La final, apartinatorii bolnavului fiind pusi in situatia de a cumpara din farmacie perfuzii, medicamente sau un banal ser fiziologic….ca la final, sa ne bagati sub nas, o factura de 5.000 lei pentru 4 sau 5 zile de spitalizare. Pentru o mancare fara gram de continut nutritiv si pentru cazarea….cate 7-8 intr-un salon, in conditii aproape insalubre.

Sunteti niste nemernici aroganti si indolenti, pentru care pacientii sunt niste vite, a caror drama zilnica nu va mai sensibilizeaza cu absolut nimic, iar atentia cu care ii tratati depinde de consistenta “atentiei” lasata pe coltul biroului, cu atata stangacie de pacient sau apartinator.

Ati  jecmanit sistemul medical de 30 de ani, v-ati ridicat imperii si spitale private, iar acum urlati ca nu aveti protectie si va infectati pe voi si pe familiile voastre. Faceti voi donatii din firmele voastre prospere spitalelor de stat! Este randul vostru sa inapoiati furaciunea facuta in atatia ani, care a dus la moartea atator sute de mii de romani si prabusirea sistemului de sanatate. Si voi stiti asta!!

De ce nu ati urlat atunci cand ati cerut managerului de spital aparatura si echipamente si v-a refuzat, spunand ca nu sunt bani? De ce nu v-ati unit, sa il dati jos pe nemernic, pentru ca stiati ca nu este capabil sa conduca un spital si vedeati ca va mor pacientii pe masa de operatie? 

Va spun eu! Pentru ca erati multi dintre dumneavoastra in cardasie cu el. El stia de combinatiile pe care le aveati in spital, iar dumneavoastra trebuia sa inghititi hotiile si tunurile facute pe semnatura pe care o puneati la receptia stocurilor. Stiati ca, de exemplu, in loc de 20 de litri de dezinfectant, se spala sala de operatie cu 2 litri si asa ati operat si ati imbolnavit de stafilococi si alte te mai miri de boli sute de mii de romani, care acum se zbat intre viata si moarte, ajungand legume pe pat, de ani de zile, ca tatal meu…  

Eu nu va plang de mila si nici nu voi spune ca sunteti “eroi”. Este ca si cum as aplauda soferul de autobus sau pilotul de avion, ca m-a dus din punctual A pana in punctul B, cand de fapt el pentru asta a facut scoala si este platit. Este la fel de adevarat ca sunt multi care isi fac meseria si se chinuie sa profeseze intr-un sistem bolnav, care merita toate aprecierile noastre. Multi au renuntat si au plecat din tara, unde capacitatile lor sunt apreciate si platite(si bine au facut!).

Este respactabil ceea ce faceti si pot sa va apreciez, pentru anii petrecuti in scoli pentru a ajunge acolo, insa asta nu va da dreptul sa va credeti Dumnezei, sa umiliti pacientii, cum bine stim si am trait-o fiecare pe pielea noastra in spitalele din Romania. Acum dati bir cu fugitii, lasati pacientii in paturi, neajutorati si demisionati. De ce nu ati demisionat cand faceati cateva mii de lei/zi, cand era lumea lume? Plecati acum, cand realizati ca e in joc viata voastra... pana acum vi “se rupea” de pacienti, cata vreme venea banu’, nu? 

Va recomand si dumneavoastra sa va rugati la aceleasi moaste, la care, disperati si total neajutorati se roaga si restul romaniilor, ca atat ne-a mai ramas....restul e praf si pulbere, de la sistemul medical, la care am facut referire, pana la ultima insitutie publica din tara asta! 

Poate dupa acest balamuc, veti intelege ceva, desi sunt sigur ca nimic din toate acestea nu se vor schimba. 

Cred cu tarie ca ne meritam soarta iar aceasta tara nu se va vindeca niciodata, suntem un popor de lepre, dispusi sa ne vindem si sa tradam pe oricine, pentru cel mai mic beneficiu personal sau de grup si de asta suntem aici.

P.S. Un text personal, pe mare mi-l asum cu toata responsabilitatea!”, a scris Dan Suciu.

Comentarii Facebook