Interviu cu o clujeancă prinsă de startul războiului la Moscova: Rușii se tem că vor fi ponegriți ca popor. Pătați de sânge! - FOTO


Atmosfera din Moscova, din rândul oamenilor obișnuiți, este una tensionată, ne-a relatat Margareta Tighinean, stabilită la Cluj de mulți ani, dar originară din Republica Moldova.

Margareta a fost la Moscova la o expoziție vestimentară, între 20 și 24 februarie, alături de alți clujeni. Declanșarea războiului din Ucraina, în dimineața zilei de 24 februarie, a surprins pe toată lumea.  

Margareta ne-a relatat care a fost atmosfera în Moscova în zilele dinainte de război, temerile oamenilor și din ziua de 24 februarie, când tancurile lui Putin au invadat Ucraina. 

Rep: Care era atmosfera în rândul rușilor cu care ați interacționat?

Margareta Tighinean: Toata lumea era speriată în dimineața de 24 februarie. Alarmată. Nimeni nu-și dorește războiul. Și în Rusia sunt mame cu copii mici. Familii. Oameni normali ce își doresc Pace.

Cel mai grav este că eu am nepot acolo, în Rusia. Are 20 de ani și este în armată. Nu știm nimic de el. A fost dus pe front forțat. De 4 zile nu știm nimic. E un copil și făcea armata. Familia este extrem de îndurerat.

Rep: Ce cred rușii despre acest război? 

Margareta Tighinean: Nimeni nu dorește să fie război evident. Este prea grea încercare și pentru ruși acum .. să răspundă pentru faptele lui Putin. Ei sunt un popor pașnic. Cu nevoile lor.

Grija lor este de a-și crește copiii. Ca noi toți, oamenii de rând, care am trecut prin pandemie și a fost greu. Abia așteptau să respire și ei. Să se bucure de viața.

Cred că este o aberație totală și nu este dorința poporului de a se rezolva în acest fel conflictele. Poporul de rand nu-și dorește așa președinte.

Rușii nu erau priviți bine de Europa și America. Cu reticență pe parcursul anilor. Greu primeau vize de America și respectiv nu aveau libertatea de a a vizita.

Sunt alarmați că acum, cu atât mai mult, vor fi ponegriți ca popor. Pătați de sânge. Urgia războiului îi va afecta în mod direct ...

Urgia si responsabilitatea războiului cade pe si umerii lor. Ca popor. Ei simt că acum ura celorlalte popoare va crește față de ei.

Rep: Rușii cu care ați discutat știau că este un război sau că este un conflict minor?

Margareta Tighinean: Nu. Știau de război, dar pentru toți a fost un șoc în dimineața zilei de 24 februarie.

Rep: Se vorbea public despre război sau oamenii evitau discuțiile?

Margareta Tighinean: Desigur că public. Nimeni nu evita subiectul.

Rușii au frați, surori, prieteni în Ucraina. Au copii poate căsătoriți în Ucraina. Nepoți.

Popoarele lor sunt în ziua de azi amestecate… după cum știm.

Îi doare sufletul pentru Ucraina. Își fac griji pentru apropiații lor. De peste tot.

Rep: Ce îi îngrijora?

Margareta Tighinean: Evident declanșarea unui război mare. Ce îngrijorează toată planeta… Vărsarea de sânge.

Rep: A fost greu să părăsiți Rusia?

Margareta Tighinean: Toate avioanele in dimineata de 24 februarie au fost amânate s-au decalat zborurile 1/2 de zi. Aeroportul internațional Vnukovo s-a aglomerat enorm de mult. Era panica mare. 

Spre seara de 24 februarie am putut zbura către Istanbul, acolo aveam escală.

Apoi urma avionul de legătură spre Cluj. L-am pierdut, deoarece ruta Moscova - Istanbul a ocolit mult. În loc de 3 ore de zbor, am zburat 5 ore.

274077346_4872776072829928_1012344324360838136_n.jpg

Rep: V-ați temut de ceva pe parcursul vizitei?

Margareta Tighinean: Pe parcursul vizitei, nu. Nu am avut teama de nimic. O fost o vizita minunată, dar dimineața de 24 februarie a fost cumplită. Pentru poporul rus și pentru toți turiștii a fost un șoc că a început războiul.

274478372_4874635829310619_531220627810937151_n.jpg