INSP: Pacienții confirmați cu COVID-19 după 14 zile de la internarea în spital au fost fost îmbolnăviți categoric în unitatea medicală


Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a actualizat marți definițiile de caz COVID-19, stabilind că în cazul unui pacient a cărui infectare apare la 14 zile de când este internat în spital se va considera că în mod cert a luat boala din unitatea medicală.

După explozia cazurilor de COVID-19 în mai multe spitale, acolo unde cadrele medicale și pacienții s-au infectat între ei, INSP recunoaşte că asistenţa medicală poate fi una dintre sursele îmbolnăvirii cu COVID-19.

Potrivit documentului elaborat de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile și updatat marți, diferenţa dintre un caz COVID-19 de origine comunitară şi unul asociat asistenței medicale (IAAM) se va face în funcție de numărul de zile anterioare datei debutului bolii sau a confirmării în laborator, după data internării într-o unitate sanitară (considerată ziua 1). Cu alte cuvinte, totul depinde de numărul de zile petrecut internat în spital, conform libertatea.ro.

Astfel, în cazul COVID-19 cu transmitere comunitară, pacientul prezintă deja simptomele bolii la internare sau ele după debutează imediat (după 1-2 zile de la internare).

Există şi varianta în care simptomele apar mai târziu (în zilele 3-7 după internare), iar cazul poate fi considerat cu transmitere comunitară dacă există o suspiciune puternică în acest sens, adică pacientul provine dintr-un focar confirmat sau a fost contact direct al unui caz confirmat. Dacă informațiile privind originea infecției sunt insuficiente, pentru atribuirea cazului altei categorii, asocierea lui cu unul comunitar este incertă.

În cazul unui pacient la care boala debutează în zilele 8-14 după internarea în spital, acesta este considerat ca fiind un caz probabil COVID-19 asociat asistenței medicale. De asemena, în aceeaşi definiţie se include şi cazul în care boala debutează mai devreme (în zilele 3-7 după internare), dar există o suspiciune puternică de transmitere asociată asistenței medicale, adică, de exemplu, există cazuri confirmate printre cadrele medicale.

Cazurile certe de COVID-19 asociate asistenței medicale (IAAM) sunt în cele în care boala debutează după 14 zile de la internarea pacientului în spital. 

În situaţia pacienţilor care au fost în spitale şi încep să prezinte simptome în intervalul de două săptămâni după externare, cazurile pot fi considerate fie ca având origine comunitară, fie cu asociere incertă, probabile IAAM sau IAAM. 

INSP recomandă o evaluare atentă a fiecărui caz în parte, înainte de  atribuirea unei categorii de transmitere sau alteia. 

Comentarii Facebook