În România, cinci milioane de tone de alimente ajung la gunoi. Tot atâtea milioane de români trăiesc în sărăcie și nu au ce mânca


În România, aproximativ cinci milioane de tone de alimente ajung anual la gunoi. În același timp, cinci milioane de români trăiesc la limita sărăciei și abia dacă își asigură hrana zilnică. 

40% dintre alimentele produse în lume nu sunt niciodată consumate, arată un raport publicat de o fundație pentru conservarea naturii. Este vorba despre 2,5 miliarde de tone, adică echivalentul tuturor alimentelor produse în cinci luni.

Aproape cinci milioane de tone de alimente ajung anual la gunoi

În România, aproximativ cinci milioane de tone de alimente ajung anual la gunoi. În același timp, cinci milioane de români trăiesc la limita sărăciei și abia dacă își asigură hrana zilnică. Datele arată că în țara noastră cea mai mare risipă de hrană, peste 95%, se înregistrează în mediul urban

La fel făceam și eu, făceam multă mâncare și o aruncam și nu văd rostul. Am observat că cei de vârsta a doua cumpără destul de multă mâncare și își fac stocuri și așa se arunca mâncarea”, a declarat o tânără. Așa am văzut și în afară, românii erau tot cu coșul plin, a spus o altă femeie.

În ultimii 11 ani risipa de mâncare a crescut cu 7%

Raportul publicat de Fundația World Wildlife arată că, la nivel global, în ultimii 11 ani, risipa alimentară a crescut cu 7%, în loc să scadă. Risipa alimentară a ajuns acum la 40%din totalul alimentelor produse la nivel global

Activiștii de mediu propun acum o altă soluție: în loc să fie aruncate, alimentele să fie compostate. Alexandra Ciplea, coordonator al unui centru educațional: „Dacă s-ar ridica nivelul sau numărul celor care ar composta local automat s-ar reduce și deșeurile care ajung la groapa de gunoi”.

O recomandare a fundației World Wildlife ar fi ca toți comercianții, procesatorii și consumatorii să nu mai țină cont de aspectul fructelor și legumelor. În acest fel, supermarketurile nu ar mai arunca tone întregi de fructe și legume.

Sursa foto: Picture-alliance/dpa


Comentarii Facebook