În plină pandemie, Clujul pregătește sute de rezidenți, dar nu angajează niciunul! Clujul promovează tot sistemul ”pile și relații”

Clujul nu a scos la concurs niciun post în spitale pentru medicii rezidenți, care au susținut examenul în 21 noiembire 2021, semn că nu avem nevoie de medici sau locurile nu trebuie irosite, ci acordate pe sistemul ”Pile și Relații”.

Conform Ministerului Sănătății, în acest an sunt scoase la concurs 270 de posturi definitive pentru medicii rezidenți în spitalele din toată țara, dar niciunul în vreun spital din judetul Cluj. Acest lucru indică faptul că spitalele clujene fie nu au nevoie să recruteze medicii rezidenți direct de la finalizarea studiilor de 6 ani și începutul rezidențiatului, fie se merge tot pe vechiul sistem de ”pile și relații". 

Pe lista publicată de Ministerul Sănătății, Clujul apare numai cu două locuri de medici scoase la concurs, unul la Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj, Secția Epidemiologie, iar al doilea la Cabinetul nr. 1, Cluj, de la Casa Județeană de Pensii Cluj, pentru evaluarea capacității de muncă.

În rest, în plină pandemie, niciun spital din Cluj nu scoate la concurs niciun post de medic rezident, care la finalizarea celor cinci ani de rezidențiat să devină medic plin și să rămână în sistemul sanitar clujean, pe perioadă nedeterminată. Astfel, la Cluj se instruiesc medici rezidenți care la final ajung să muncească în străinătate, iar sistemul să fie văduvit de specialiștii cei mai buni, care termină UMF Cluj. În mod normal, la concursul de rezidențiat, Clujul ar putea selecta încă de la început cei mai buni tineri, care apoi să rămână în sistem. 

Fără să scoată posturi la concurs de la nivel de rezidențiat, se păstrează activ sistemul de ”pile și relații”, fiind greu de crezut că spitalele clujene nu au nevoie de medici și vorbim aici de tinerii cu cele mai bune medii la finalizarea celor șase ani de medicină, la Cluj si care intra cu medii foarte mari la rezidentiat.

Vezi AICI lista de posturi scoase la concurs. 

În România, au fost scoase la concurs, la examenul din 21 noiembrie, 3672 de locuri de rezidenți. Dintre acestea, 328 au fost în Cluj-Napoca. Diferenta dintre posturile si locurile scoase la concurs pentru rezidenti este ca, in cazul posturilor, atunci cand termina rezidentiatul tanarul este angajat direct pe postul primit in urma examentului de rezidentiat, in timp ce in cazul locurilor, dupa rezidentiat, acesta trebuie sa mearga sa dea concursuri pentru a se angaja, acolo unde aceste posturi exista si sunt scoase la concurs. 

Astfel, multi dintre cei care vor ocupa un loc in urma examenului de rezidentiat,  vor fi absorbiți, probabil, de marile spitale din Occident sau de sistemul privat. 

Vezi AICI lista cu toate locurile de la examenul de rezidențiat 2021.

Comentarii Facebook