În Cluj nu mai există ospătari? Au apărut chelnerii roboți la un mall din oraș. Cât costă și cât este de rentabil - VIDEO


La un restaurant din Iulius Mall Cluj-Napoca au apărut roboții, care duc comenzile la masă și preiau farfuriile murdare.

Acesta va fi trendul la restaurante, pentru că este tot mai greu să găsești angajați în Cluj-Napoca. În multe localuri de fast-food au fost angajați oameni din Nepal, dar la restraurante este puțin mai greu pentru că trebuie să vorbească mai bine românește. 

În aceste condiții, patronii și-au îndreptate atenția spre roboți. Un astfel de dispozitiv costă 37.000 de lei și muncește non stop, fără pauze de masă și nu cere salariu. 

Economiile pe care le fac astfel restaurantele sunt uriașe. Un barman este plătit în medie cu 2.000 de lei net pe lună, iar un chelner câștigă 2.300 de lei în medie la noi în țară. Bucătarii câștigă în medie 4.000 de lei net lunar, iar în unele cazuri se poate ajunge și la suma de 6.000 de lei.

Dacă ne gândim că un robot înlocuiește minim două persoane, ajungem ca în câteva luni costurile de achiziție să fie acoperite. Spre exemplu, la un salariu net de 2300 de lei, cu tot cu dări firma plătește lunar 3800 de lei. Dacă calculăm că un robot înlocuiește două persoane, atunci economia este de 7.600 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că în 5 luni investiția în robot a fost stinsă și de acolo firma face numai profit. 

Comentarii Facebook