Miercuri 21 Februarie

În Cluj ar putea circula autobuze ecologice ca în Germania! Stațiile RATUC vor fi alimentate cu panouri solare


Primaria Cluj-Napoca ar putea cumpăra autobuze ecologice din fonduri elvețiene, a anunțat primarul Emil Boc. De asemenea, statiile de autobuz din oraș ar putea fi dotate cu panouri solare.

Municipalitatea și-a depus candidatura în programul de îmbunătățire a mediului înconjurator, finanțat în proporție de 85% de Elveția, și care are valoarea de 37 de milioane de franci elvetieni. Primariile partenere în proiect trebuie să depună o co-finanțare de 15 la suta.

Fondurile vor fi directionate către investiții în reabilitarea termică a unor clădiri din patrimoniul municipiului, școli și grădinițe, dar și pentru modernizarea centrarelor termice, în parteneriat cu Regia Autonomă de Termoficare. În plus, din acest bani mai pot fi reabilitate stațiile de transport în comun și dotarea lor cu instalații de iluminat bazate pe panouri solare și pentru achizitionarea unor autobuze ecologice.

În proiect, pe lângă Cluj-Napoca, mai luptă pentru atragerea fondurilor elvețiene și municipiile Arad, Suceava si Brasov.

Clujului îi va reveni suma de 9 milioane de franci elvetieni, adică 7,4 milioane de euro.

Vom putea reabilita clădirile publice unde se afla grădinițe, școli cu bani de la guvernul elvețian. Va fi un obiectiv prioritar pentru noi. Sa consume mai puțină energie, dar să ofere un confort sporit elevilor și copiilor de la grădinițe.

De asemenea, se pot depune oferte pentru achiziția de autobuze ecologice, prin RATUC, sau modernizarea centralelor de bloc într-un parteneriat cu Regia de Termoficare”, a precizat primarul Emil Boc.

Finantarile accesibile prin Programul de cooperare romano-elvetian vor fi directionate catre investitii in reabilitarea termica unor cladiri din patrimoniul municipiului, în principal școli și grădinițe, pentru instalarea unor panouri solare pentru centralele termice ale RAT, pentru reabilitarea unor de statii de transport in comun și dotarea lor cu instalații de iluminat bazate pe panouri solare și pentru achiziționarea de mijloace de transport ecologice (autobuze). Suma nerambursabilă care poate fi atrasă este de maxim 85% din valoarea totala eligibilă a unui proiect.

Comentarii Facebook