Iarna, hainele negre pun viețile pietonilor în pericol


Specialiștii atrag atenția că hainele negre sau închise la culoare, purtate iarna, pun în pericol viața pietonilor. 

De exemplu, în orașul Galați, o șoferiță de 45 de ani a lovit pe trecerea de pietoni un bărbat care purta o geacă neagră. L-a văzut prea târziu din cauza întunericului.

Avem o mare problemă din acest punct de vedere, vizibilitate șoferilor este redusă oricum de condițiile meteo, de ploaie de lumină, soarele apune mult mai devreme toate aceste lucruri fac ca vestimentația noastră când e neagră, cenușie să fie mult mai greu vizibilă. Noi știm să ne ferim, copiii nu știu să facă acest lucru, responsabilitatea revine părinților. Părinții ar putea să îmbrace copiii în culori deschise să fie vizibili pentru șoferi”, explică Emil Gătej, specialist în siguranță rutieră, conform Digi 24.

Sunt multe persoane care asociază mental oarecum vremea cu starea de dispoziție pe care o au pe de altă parte cred că ar fi bine să lăsăm culoarea să intre în viața noastră, culoarea are locul și rostul ei. Pe de altă parte aș spune că o culoare frumoasă compensează o vreme mai urâtă, mai închisă”, susține psihologul Mihaela Sahlean-Apetroaie.

Oamenii sunt conștienți că devin invizibili când se imbracă în haine negre, dar susțin că sunt mai potrivite când plouă sau ninge: ”Da, știam dacă dacă iau o geacă ca a dumneavoastră, cum arăt dacă trece pe lângă mine o mașină care ma face fleașcă”.

În Capitală, numărul accidentelor cu pietoni au crescut ușor în lunile de iarnă, comparativ cu cele de vară, dar au fost mai grave. În ultimele două luni 12 pietoni și-au pierdut viața în București.

Foto: Info Trafic jud. Cluj

Comentarii Facebook