Groapă comună descoperită în centrul Dejului. Au fost găsite sute de schelete

 

Muncitorii care lucrau la reabilitarea zidului Bisericii Reformate din Piața Bobâlna au descoperit o groapă comună, plină cu sute de schelete umane. 

 

Resturile umane vechi de cateva sute de ani sunt practic cimentate si tasate intr-un strat gros de aproximativ 35-40 de centimetri in pamantul de sub Biserica Reformata. Directorul Muzeului Municipal Dej, Constantin Albinetz spune ca exista trei posibilitati in ceea ce priveste provenienta acestora, scrie dejeanul.ro.

 

Este posibil ca sutele de oseminte umane sa fie din anul 1602 cand generalul Basta a atacat orasul, ucigand majoritatea populatiei, atunci reusind sa se salveze doar aproximativ 60 de familii care s-au refugiat prin padurile din preajma Dejului. 

 

Este posibil ca cei care au supraviețuit atacului să fi murit de foamete și boli sau să fi fost răpuși de ciumă care a lovit Dejul în mai 1719. O altă epidemie a fost înregistrată în vara anului 1742. Atunci, de asemenea, multi locuitori ai orasului au murit si au fost ingropati in graba in gropi comune. Pentru protectie, s-a luat decizia de a inchide Dejul, intrarile din oras fiind blocate cu garduri din spini, fiecare familie contribuind cu cate o sanie de spini, conform monografiei orasului.

Comentarii Facebook