Marti 31 Ianuarie

Greșelile românilor când aplică pentru viza în SUA. Vezi care este explicația ambasadorului Mark Gitenstein


Invitat în emisiunea ”După 20 de ani”, difuzată duminică pe Pro TV, ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, s-a declarat încrezător în ceea ce privește programul Visa Waver, prin care ar putea fi eliminată necesitatea vizelor pentru români.

Mark Gitenstein a explicat că o greșeală majoră a românilor atunci când aceştia aplică pentru viză este aceea că nu au destule dovezi ale legăturilor lor cu România.

"Altfel spus, când stau în faţa funcţionarilor consulari, nu-i pot convinge pe aceştia că au aici familie, proprietăţi, aşa că impresia funcţionarului de la consulat este că merg în SUA ca să rămână acolo, ceea ce nu au voie să facă. MAE a făcut o treabă foarte bună, cu ajutorul nostru, încercând să-i educe pe români în domeniul ăsta. Ar trebui să vizitaţi site-ul MAE şi site-ul Ambasadei SUA, ca să fiţi siguri că oferiţi informaţiile adecvate, când faceţi cererea", a adăugat ambasadorul.

Întrebat când ar putea circula românii fără vize în Statele Unite, Gitenstein a arătat că acest lucru depinde de multe lucruri, dar, în primul rând, de rata refuzurilor, care este în scădere.

"A scăzut cu 2-3 procente de când sunt eu aici, ceea ce e bine. În parte, cred că scade fiindcă oamenii sunt mai informaţi, iar numărul oamenilor care fac cereri repetate a scăzut. Nu la zero, dar e mult mai mic, iar asta reduce procentul de refuzuri. Cred că, dacă noua legislaţie susţinută de preşedintele Obama, legislaţie pe care o susţin şi eu, ar fi votată, balanţa ar fi înclinată puţin în favoarea României, ceea ce i-ar uşura accesul în programul de eliminare a vizelor. În acest caz, chiar dacă procentajul refuzurilor ar continua să conteze, ar conta şi numărul celor care rămân în SUA peste perioada admisă", a adăugat ambasadorul.

El a spus, însă, că noua legislaţie nu va fi votată anul acesta, pentru că nu mai este destul timp.

"Dar sunt încrezător că va fi reintrodusă anul viitor şi cred că sunt şanse mari să fie votată în Congresul viitor", a adăugat Mark Gitenstein.


Sursa: Pro TVComentarii Facebook