Grefierii din Cluj au protestat față de legea salarizării

 

Zeci de grefieri din Cluj au protestat față de legea salarizării, nemulțumiți fiind de faptul că ar urma să piardă bani la salariu. 

 

A fost un protest spontan al grefierilor din Cluj, au participat câteva zeci de persoane în faţa Palatului de Justiţie. Ne-am adunat în faţa Curţii de Apel Cluj, iar la final a fost o deplasare pe trotuar până la cealaltă intrare de la Tribunal. Am protestat faţă de adoptarea prevederilor Legii unice de salarizare în ceea ce priveşte familia ocupaţională justiţia, suntem nemulţumiţi că nu am fost consultaţi, noi, grefieri, ca şi categorie profesională la stabilirea parametrilor salariali. Hotărârea privind aceşti parametri a fost luată de persoane care nu au nimic de-a face cu activitatea noastră de zi cu zi, ceea ce duce la distorsiuni”, a spus Maria Olaru, liderul grefierilor.

 

Oamenii spun că prin legea salarizării ar urma să piardă până la 1.300 de lei din salariu.

 

Grefierii cu studii medii, cu vechime foarte mică, vor ajunge să aibă salarii mai mari decât grefierii cu funcţii şi cu vechime mare. De asemenea, este o diferenţă foarte mare între funcţiile de conducere şi funcţiile de execuţie. Se ajunge la aproape dublu salariu în mod nejustificat, în condiţiile în care majoritatea grefierilor au studii superioare juridice, chiar masterat sau doctorat. Suntem trataţi la nivel de muncitori necalificaţi”, a mai spus un grevist.

 

Înainte un grefier avea un salariu cam la 80% din cel al unui judecător, dar acum a ajuns undeva la 25%. Apoi este şi problema legată de incompatibilităţi, de faptul că noi nu putem desfăşura şi alte activităţi, de altă natură. Medicii profesează în particular, profesorii pot da meditaţii, noi însă avem incompatibilităţi. Mai este problema diferenţelor salariale dintre funcţiile de conducere şi cele de execuţie. Este o discrepanţă foarte mare. Nu se vorbeşte nici despre ore suplimentare. Sunt lucruri care nu au fost prevăzute în acest proiect”, mai spus grefierii.

Comentarii Facebook