Gravidă venită la Cluj din Germania, zonă roșie, dusă în carantină ca ”vacile din ciurdă”. Vor să îi sperie pe cei din afară, să nu mai vină acasă


O clujeancă revenită acasă din Germania, împreună cu soțul și mama după un contract de șase luni, s-a trezit într-un coșmar, în care autoritățile lucrează deja mecanic și nimeni nu mai gândește și nu mai planifică.

Ștefana Mocean a aflat cu câteva zile înainte de expirarea contractului din Germania că este gravidă. Contractul celor trei a expirat în 1 martie, dar au decis să mai stea pentru a se autoizola în Germania și pentru a reduce riscul. Nu le-a folosit la nimic. 

Noi suntem 3. Eu, soțul meu și mama mea. Am plecat în Germania în septembrie avand un contract de munca pe o perioada de 6 luni. Totul acolo a fost aranjat pe această perioadă, muncă, casă și documentele. 

La 1 Martie, contractul a încetat, chiria fiind plătită până pe 31 Martie. 

La 3 zile de la încetarea contractului, eu am aflat ca sunt însărcinată. puteam sa mă folosesc de sarcină pentru a obliga angajatorul la reangajare, dar acesta mi se pare un act demn de dispreț. De la 1 Martie, ne-am autoizolat 2 săptămâni, pentru a ne asigura ca suntem sănătoși înainte de revenirea acasă, pentru a nu pune pe alții în pericol. Nu am beneficiat acolo de niciun control datorită situației cu acest virus. Nu am vrut sa intru în contact și să mă supun la infectare. 

Am pornit spre România (joi, 26 martie), drumul a durat 28 de ore cu mașina personală. Am ajuns la Vama Nadlac la ora 3.30 dimineață. Ne-au spus ca vom merge în convoi cu poliția până la Cluj-Napoca, unde vom fi puși în carantină”, ne-a povestit Ștefana.

Călătoria până la Cluj a fost un calvar. 

Am plecat din Vamă abia la ora 6 și jumătate. Făcem pauze din 80 în 80 de kilometri, aproximativ în diferită parcări cu bai publice, parcări unde părăseau toții la grămadă mașinile și se îngrămădeau în bai, tot acest drum însărcinată fiind nu am părăsit mașina personală. Ne-au obligat să conducem atâta timp, unii mergeau deja în zig-zag și acuzau oboseala la volan. Nimeni nu era curios, dacă cel din fata mea pierdea controlul și ne accidentam cu toții.

Am ajuns să îmi fac nevoile pe marginea autostrăzii, deoarece în situația mea aveam nevoie la toaleta putin mai des.

Am ajuns în carantină, la spitalul Medicina Muncii, de pe strada Pasteur (n.red. vineri, 27 martie, ora 16.00). Le-am adus la cunoștință despre starea mea tuturor asistentelor și le-am rugat să mă ducă la spital, la un control, deoarece nu știu dacă sarcina e intrauterină sau extrauterina, primul gând al unei gravide. 

Le-am spus că sufăr de psoriazis vulgar cutanat și am făcut un tratament biologic, care cere o supraveghere a sarcinii, există unele riscuri. Am rh negativ, iar tatăl pozitiv.

Mi-au spus să îmi găsesc eu medic și să îi anunț, dar când sun la ei și le spun situația mea mă refuză și pe buna dreptate. Clinica ginecologie 1 are secție specială pentru cei infectați sau posibili infectati. 

Au trecut 2 zile, eu nu am ajuns la un amărât de ecograf, nu-mi cunosc situația, nu știu dacă copilul meu se dezvolta normal, nu știu nimic”, a mai povestit clujeanca. 

Viața în izolare este grea, dar și condițiile sunt la fel de grele. 

Dimineața și seara primim o pâine și 3 tipuri de brânză dată fiind situația mea organismul meu refuză branza, așa că mănânc seara o felie de paine cu unt. 

Repet nu reprezint nimic pentru nimeni, în ochii lor suntem infectati și închiși.

Pe drumul spre Cluj, pe autostrada Gilau - Cluj, unui șofer din convoi cu noi i s-a stricat mașina, polițistul lăsându-l acolo cu un număr de telefon de la platformă. Brusc, nu a mai reprezentat un pericol, nu i-a dat nici măcar o mască și mănuși, în vama și pe tot drumul nu ni s-a luat temperatura.

Noi stăm în carantina într-un spital pe 4 etaje, în timp ce Ministrul Sănătății anunță că cei cu Covid, care au forme ușoare vor fi tratați la domiciliu. Aceasta este o ipocrizie. O batjocură, nu mai avem niciun drept, iar ei pot sa dea câte ordonanțe doresc. 

Își bat joc de noi. Aceasta este baia pe care trebuie sa o folosesc în carantina aceasta, cand ei susțin sus și tare că igiena este punctul forte. Hainele murdare nu am unde să le spăl. Este absurd.

Cu atata tehnologie ieftina, supraveghere de toate tipurile, prefera sa plătească din banii celor care au plătit taxe cazare și mâncare pentru noi. De exemplu apartamentul meu dispune de supraveghere video, pe care puteam sa le-o pun la dispoziție pentru a se asigura ca nu părăsesc domiciliul. Există atâtea telefoane, toate smart cu localizare, dar ei prefera să împartă banii de parcă am avea nelimitat. 

Ies acum și propun taxa de solidaritate este inadmisibil”, a mai povestit Ștefana Mocean.

Aceasta baie trebuie să o folosesc. În imaginatia lor, această baie este din toate punctele de vedere igienică și nu reprezintă niciun risc. Poza a fost făcută imediat ce am intrat în cameră. Pe wc se observă curățenia.

Aceste bucati de faianta erau puse peste mizerie pentru a împiedica apa sa vina in camera in caz ca faci dus

Mama mea e bolnavă de astm bronsic si tuse tabacică și e obligată să stea în igrasie.

Ne-au dat ca metoda de curățenie un mop și o galeata, fără nicio soluție uitand ca prima data trebuie măturat pentru a strange mizeria”, a  mai spus aceasta.

90968526_503739730318256_718175440207872000_n.jpg91370933_540005400246155_3399283619112419328_n.jpg

Mâncarea este raționalizată. 

Alaltăieri cand am ajuns la ora 16, aici, seara ne-au dat sa mancam ce a rămas pentru ca nu erau pregatiti după 28 de ore de drum. Nu am primit decat 1 ou, 1 iaurt și o felie de parizer. Paine nu mai aveau. L-am rugat pe un asistent i-am spus ca sunt insarcinata și mi-e foame, și de milă mi-a dat porția lui”, a mai completat clujeanca.

Ștefana a avut o situație șocantă și cu pisica pe care a adus-o din Germania. ”Avem o pisica cu noi, cand le-am spus inițial nici nu au vrut sa auda. Au zis sa o las în masina 2 saptamani. După ce am amenințat cu televiziunea și protectia animalelor, avand in vedere ca pisica e cu pașaport și toate documentele la zi mi-au permis sa o iau în camera.

Eu cu soțul stăm într-o camera, mama separat, singură. Nu avem voie sa părăsim camerele, dar mama e lângă noi. Deschidem ușa și ne transmitem.

Stăm aici 14 zile pe banii oamenilor, cand puteau plăti 20 de euro pe un test molecular și să vadă situația. Toți cei care au fost aici în carantina au ieșit sănătoși. Aici nu a fost înregistrat niciun caz de COVID”, a mai spus clujeanca.

Ea cere zilnic să fie văzută de un medic ginecolog, dar degeaba.

Zilnic și ieri și alaltăieri i-am rugat. Pentru ca mă doare abdomenul și datorită drumului de 28 de ore nu știu care e situația. Nu știu dacă sarcina evoluează sau nu. Nimeni nu mi-a spus nimic

Alaltăieri era 2 asistente care ne-au preluat. Ieri au venit alte 2 care știau ca exista o femeie gravida, dar nu știau unde. Nici măcar după numărul de camera.

Am ieșit pe hol și ti-am zis și lor situația și ca vreau un medic. Pana azi nu s-a schimbat nimic răspunsul este: o sa anunțăm.

Nu dorm noaptea sunt ingrijorata, mancarea mi-o refuză sarcina, cel puțin iaurtul si branza si asta primesc dimineața și seara. 

Eu am vrut acasă, am venit cu bani, pot sa mă întrețin singură.

Vreau acces la doctor. Vreau acces la analize. și cel putin la o baie decenta

Nu avem mofturi mai ales pe banii celor care plătesc taxe, dar nici aceste condiții cu mult sub nivel.

Polițistul care ne-a escortat ne-a spus ca de fapt aceasta carantina și prin ce trecem noi obligații e doar pentru a-i speria pe cei din afara țării să nu mai vină acasă.

Adică noi suferim ca sa ii speriem pe alții care la randul lor au tot dreptul sa revină în țară. Acuma ca printre ei sunt și nesimtiti nu putem fi amestecati în aceeași oală”, a mai adăugat Ștefana.

Aceasta a încheiat spunând că și trierea este făcută prost. Sunt persoane care ajung la Hotel Napoca și Univers T, iar în cazul ei, fiind gravidă, nu s-a ținut cont de nimic.

--------------------

UPDATE

Femeia a fost dusa la Ginecologie 1, dar nu a fost dată jos din ambulanță, pe motiv că nu se vede nicio sarcină.

90996886_3673557159352707_5510940879017213952_n.jpg

Nu am fost la consult în Germania. Am făcut 3 teste de sarcină pozitive toate trei, plus că menstruatia a intarziat 2 săptămâni. 

Ce e asta? Credeți ca mă joc cu declarații și presa nu am altceva de făcut 

Nu e o problema ies din carantina îmi fac controalele și pentru refuzul la control și accesul la medic îi dau în judecată dacă asta urmăresc.

Și dacă doamne ferește copilul nu e în regula vor plăti toți

Va rog sa îmi trimiteți un alt test de sarcina daca vreti dovezi ca nu am cum să-l falsific”, a comentat clujeanca.

Jenant. Totul e jenant. Cum să spui că nu sunt gravidă când ei nici nu m-au văzut. Au zis ca nu am ce căuta acolo. Îi auzeam din  ambulanță cum se certau și mă insultau. Eram de față când a venit șoferul să mă întrebe ce am și le-a strigat celor dinăuntru. Nu au ieșit din clinică. Vorbeau pe geam cu șoferul. Spuneau că ce caut acolo, că nu am ce căuta. Șoferul a lăsat ușa întredeschisa și se auzea”, a mai afirmat aceasta.

Sunt imbecili nu voiam control de stabilire sarcină, voiam doar să știu că suntem bine. Atât! Două minute un ecograf dura.

Dar dacă făceau acest ecograf și mă luau în evidențe oficiale că sunt gravidă eram pe responsabilitatea lor, pe perioada carantinei și nu le convine acest lucru

Dacă sarcina se dovedea cu risc, trebuia să fiu dusă în astea 2 săptămâni mai des la consult acesta e adevărul.

Nu vor sa își asume situația mea deoarece sunt în carantina și în grija statului”, a mai comentat Ștefana, respingânsd acuzațiile că nu este gravidă.

Comentarii Facebook