”Gestiunea deşeurilor e şi responsabilitatea ta. Informează-te!” - Campanie publică Rosal Cluj

 

Compania Rosal Cluj a demarat o campanie publică de informare şi conştientizare a populaţiei din Municipiul Cluj-Napoca cu privire la colectarea deşeurilor pe diferite categorii.

 

Pentru facilitarea procesului de colectare selectivă şi de familiarizare a populaţiei cu acest sistem, deşeurile sunt colectate pe două fracţii: umedă şi uscată. Astfel, populaţiei de la gospodăriile individuale şi agenţilor economici li se oferă posibilitatea de a colecta deşeurile menajere, care nu se pot valorifica, separate de deşeurile reciclabile (ex. Hârtie/carton, plastic, metal). Acestea din urmă vor fi valorificate prin agenţi economici autorizaţi. 

 

Pentru populaţia care locuieşte la blocuri s-au amenajat puncte de colectare a deşeurilor, aşa numitele puncte gospodăreşti, în colectării selective a deşeurilor pe două fracţii: fracţie solidă (hârtie/carton, plastic, metal, sticlă) şi deşeuri fracţie umedă (alte tipuri de deşeuri menajere, nereciclabile).

 

Fracţia uscată poate fi de asemenea colectată pe alte trei facţii: hârtie, plastic, metale, sticlă. Pentru colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile pe 3 fracţii s-au amenajat 68 de locaţii în sectorul I al Municipiului Cluj-Napoca.

 

Pentru facilitarea procesului de colectare selectivă, pentru populaţia care utilizează punctele gospodăreşti s-a realizat un proiect pilot de colectare selectivă prin amplasarea unor recipienţi de tip igloo pe străzile: Mehedinţi, Bucegi (cartier Mănăştur), Gheorghe Dima, Luceafărului, Pasteur (cartier Zorilor), Fântânele, Buzău, Donath (cartier Grigorescu). 

 

Pentru a păstra curăţenia oraşului populaţia este rugată să nu depoziteze în containerele colorate alte deşeuri decât cele pentru care sunt prevăzute şi anume cele din tabelul de mai jos:

 

 

Având în vedere faptul că în România doar 40% din ambalajele de pe piaţă se regăsesc în circuitul industrial iar restul de 60% din ambalajele se regăsesc la populaţie, aceasta din urmă este un actor extrem de important în atingerea obiectivelor referitoare la reciclare şi valorificarea deşeurilor din ambalaje (www.green-report.ro).

 

Rosal aminteşte populaţiei faptul că primul pas spre valorificarea şi reciclarea deşeurilor este colectarea selectivă a acestora şi îndeamnă populaţia să privească deşeurile din perspectiva materialelor din care sunt compuse şi care pot reprezenta materie primă pentru alte produse. 

 

Colectate împreună cu deşeurile menajere, deşeurile reciclabile devin mai greu de valorificat în urma contaminării acestora cu diferite substanţe conţinute în deşeurile menajere. 

 

Pentru mai multe informaţii privind colectarea selectivă a deşeurilor va rugăm să consultaţi pagina web: www.rosal.ro sau să ne contactaţi la tel. 0264-987, mail rosalcluj@rosal.ro.

Comentarii Facebook