Garda de Mediu a amendat cu 80.000 de lei SUPERCOM pentru neregulile depistate la CMID, însă firma a achitat 25.000 pentru că „așa e legea”


Compania de gunoi Supercom a fost sancționată de Garda de Mediu cu o amendă de 80.000 de lei, încă a plătit doar 25.000 de lei. Garda de Mediu a stabilit că la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor s-a depozitat o cantitate foarte mare de deșeuri, care nu a fost tratată pentru a se neutraliza mirosul. Acest lucru și nivelarea deșeurilor de pe groapa Supercom, plus canicula și vântul, a favorizat transmiterea unui anumit miros spre Cluj-Napoca.

Activiștii civici clujeni s-au revoltat pentru că cei de la SUPERCOM nu au plătit nici măcar jumătate din amenda stabilită inițial, însă șeful Gărzii de Mediu Cluj, Lucian Stanca, spune că nu poate face nimic, asta este legea care nu poate fi interpretată. 

„Sancțiunea se poate încadra între 50.000 și 100.000 de lei. Conform Ordonanței de Guvern, nr. 2 din 2001 se poate achita jumătate din minim. Noi am dat o amendă de 80.000 de lei, iar cei de la Supercom au achitat rapid jumătate din minim, adică 25.000 de lei (n.red. jumătate din minimul de 50.000 de lei).

Legiuitorul a stabilit minimul și acesta poate fi achitat în 15 zile. Asta nu exclude situația ca în instanță firma Supercom va contesta amenda și dacă pierde va rămâne cu suma aceasta plătită. Dacă nu achita jumătate din minim, atunci se trezea că pierde și trebuie să achite 80.000 de lei”, a declarat șeful Gărzii de Mediu Cluj, Lucian Stanca.

Acesta a precizat că la probele de jumătate de oră nu au fost depistate depășiri nici la Groapa de gunoi Supercom, nici la Aiton, unde este firma Transavia și unde se află un munte de găinaț, care este împrăștiat pe câmp ca îngrășământ. Aitonul este la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, astfel că cei de la Garda de Mediu nu cred că mirosul poate ajunge până la Cluj. 

„La probele de o jumătate de oră nu a ieșit nicio depășire și se discută să vină laboratorul de la Bacău să facă măsurători de durată și la Aiton și la CMID (n.red. Groapa de gunoi Supercom, de la Pata Rât). Aceste măsurători sunt mai complexe și fără drept de apel. Astea de o jumătate de oră nu sunt concluzive”, a mai spus șeful Gărzii de Mediu.

Culmea este că toate indiciile arată că mirosul provine de la rampa de gunoi a Supercom, dar laboratorul a ajuns la Cluj și a fost trimis la Aiton. 

„Autoritățile, inclusiv noi, au primit sesizări încă dinainte de 28 august, când a mirosul în Cluj-Napoca. Transavia face fertilizări în fiecare toamnă, pentru pregătirea culturilor, dar clujenii reclamă de mai demult. Avem 300 de sesizări și sunt diferite. Unii spun că miroase de canal, alții de rahat, alții de găinaț, alții a gunoi și cadavre”, a mai spus Lucian Stanca.

Precizăm că, la primele determinări efectuate la depozitul de dejecții Ferma Vegetală din satul Rediu, comuna Aiton, la terenul agricol de lângă ferma vegetală și la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor nu au ieșit în evidență depășiri ale concentrației maxim admise pentru probele de scurtă durată la amoniac. Însă, ultimele probe arată altceva.

„În urma analizării probelor prelevate de către reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Cluj prin echipamentele tehnice aflate în dotare, din data de 04.09.2023, din Ferma Vegetală din satul Rediu, comuna Aiton, la limita de incintă, unde s-a amplasat un punct de prelevare pentru determinarea nivelurilor de amoniac (NH3) și hidrogen sulfurat (H2S), prin analiză de durată lungă (24h), s-a constatat faptul că a fost depășit nivelul maxim admis pentru amoniac (0.14 mg/m3  față de 0.1 mg/m3)”, arată analiza Agenției pentru Protecția Mediului Cluj.

În prezent continuă procesul de monitorizare, atât la Ferma Vegetală din satul Rediu, comuna Aiton, cât și la CMID, iar începând de astăzi, cu ajutorul autolaboratorului se vor monitoriza oxizii de azot, oxizii de sulf, monoxid de carbon, compuși organici volatili, particule PM2,5/ PM10 și în completare, cu ajutorul raportării administrației meteo se va putea măsura direcția și viteza vântului, presiunea și temperatura aerului, umiditatea și radiația solară, spun autoritățile.

Comentarii Facebook