FRF a plătit către firma lui Vasile Dancu si catre o agentie de publicitate din Cluj 800.000 de euro

 

Vitrina Advertising și Vasile Dâncu au încasat sume uriașe de la Federația Română de Fotbal pentru diverse activități suspect de scumpe. 

 

FRF a făcut plăţi de peste 100.000 de euro către Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, care aparţinea la vremea respectivă fostului vicepremier, plus alţi 700.000 de euro către S.C. Vitrina Felix Media S.A., deținătorul Vitrina Advertising Cluj, unde Dâncu are intrare prin fata directorului general, Mihaela Rus.

 

Cum explică FRF plata către Vitrina în valoare de 130.787 lei, adică 30.000 de euro pentru ”branding Cupa României 16-imi montaj prin autocolant sală conferință”: ”Comanda de producție conține peste 140 de elemente de branding, care sunt produse o singură dată pentru desfășurarea tuturor meciurilor de Cupa României, la un standard de eveniment care să respecte atât noua identitate, cât și așteptările sponsorilor, partenerilor media și ale spectatorilor”.

 

Cum explică FRF plata către Vitrina în valoare de 8.022 lei, adică 2.000 de euro pentru ”plic invitații executive club meci România - Polonia”: ”Este vorba de producția a 5.000 de plicuri de invitații de protocol la meciurile echipei naționale de fotbal, începând cu partida România - Polonia din preliminariile CM 2018. Plicurile au fost personalizate cu culorile și însemnele FRF și au avut stickere de sigilare, iar prețul unitar a fost de de 1 leu și 60 de bani plicul (TVA de 20% inclus)”.

 

SC Vitrina Advertising Cluj SA, prin Raluca Crișan, Group Communication Manager, și nepoata lui Gheorghe Funar, explicat Gazetei Sporturilor:

 

Articolul menționat conține o serie de acuzații pe care agenția Vitrina le consideră lipsite de orice fundament real. Precizăm cu fermitate că domnul Vasile Dâncu nu are nici o legătură cu administrarea sau acționariatul agenției. Declarăm fără nicio rezervă că, în cei 26 de ani de activitate ai agenției, nu am avut nici susținere, nici implicare, formală ori informală, din zona politicului.

 

Referitor la cele două plăți din decembrie 2016 menționate în articol, acestea reprezintă sume cu TVA inclusă, încasate de agenție pentru servicii complexe, contractate pe bază de selecție de oferte. Facturile reflectă prețuri uzuale practicate la nivelul industriei pentru asemenea lucrări.

 

Precizăm că vom continua să oferim servicii de înaltă calitate Federației Române de Fotbal, în măsura în care vom fi solicitați, întrucât FRF este un partener cu care ne mândrim în portofoliul de clienți. Vitrina și-a construit de-a lungul celor 26 de ani de activitate o reputație neștirbită și vă solicităm să ne acordați posibilitatea de a o apăra și în fața cititorilor Gazetei Sporturilor”.

 

Materialul inițial al Gazetei Sporturilor:

 

Unele dintre cele mai consistente contracte pe care Burleanu le-a realizat ca şef la Casa Fotbalului şi în care s-a angajat să achite sume foarte mari au avut ca destinatar două firme unde există un numitor comun: Vasile Dâncu, un personaj care a fost şi este foarte apropiat de actualul şef al FRF.

 

În actele financiare ale FRF apar şi plăţile pe care forul lui Burleanu le-a făcut în primii 2 ani de mandat către IRES, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, societate deţinută la vremea respectivă chiar de Dâncu:

 

ANUL 2014

# Iunie: 63.400 euro

 

ANUL 2015

# Februarie: 15.700

# August: 16.300

# Septembrie: 8.900

TOTAL: 104.300 euro

 

Extrem de interesant e faptul că ultima plată de la FRF către IRES are loc în septembrie 2015, cu două luni înainte ca Dâncu să anunţe că a cedat integral participația la IRES omului de afaceri clujean Ovidiu Turcu și fostului său colaborator de la institutul de sondare a opiniei publice, Cornel Hirian.

Gazeta l-a sunat ieri pe Vasile Dâncu, pentru a-i da ocazia să comenteze pe marginea acestui subiect, dar acesta n-a răspuns la telefon.

 

"Părerea mea e că Burleanu e în continuare susţinut cu ajutorul lui Dâncu. A picat Fota de la preşedinţie, au picat Coldea, Maior, dar a rămas Dâncu, iar Dâncu este o piesă tare. Credeţi că Dâncu şi grupul de la Cluj stau cu mâinile în sân?" Dumitru Dragomir, declaraţie din 6 martie 2018

 

Apoi, tot din actele contabile ale FRF, persoană juridică de drept privat şi de utilitate publică, rezultă că Burleanu a oferit un contract extrem de generos unei firme din Cluj, Vitrina Felix Media.

 

Aceasta, o agenţie de publicitate, care are conexiuni cu Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecților din România, un foarte bun prieten al lui Vasile Dâncu. În firma lui Țigănaș, "Dico și Țigănaș" este angajată fata directoarei de la Vitrina. Lista de plăţi pe care FRF le-a făcut către Vitrina trece cu mult pragul de o jumătate de milion de euro:

 

ANUL SUMA (euro)

2014 62.700

2015 243.300

2016 300.000

2017 105.000

TOTAL 711.000 euro

 

Două plăţi extrem de ciudate!

Din contabilitatea detaliată a FRF se evidenţiază două plăţi controversate, privite din perspectiva raportului servicii prestate versus sumă achitată:

 

1. În 9 decembrie 2016, FRF a plătit suma de 130.787, adică aproape 30.000 de euro, către Vitrina Felix Media, iar la explicaţii servicii se specifică: "Branding Cupa României 16-imi montaj prin autocolant sală conferinţă".

 

2. Pe 21 decembrie 2016, FRF achită 8.022 de lei, adică spre 2.000 de euro, pentru "plic invitaţii executive club meci România - Polonia". Cel mai scump plic pentru invitaţii costă 40 de bani, rezultă că FRF ar fi achiziţionat peste 20.000 de plicuri!!!

 

GSP a contactat-o pe Mihaela Rus, director general la Vitrina, pentru a o întreba dacă sumele în cauză sunt reale sau e o greşeală, având în vedere cuantumul extrem de ridicat pentru nişte servicii care în mod normal n-ar costa atât.

 

"Mai bine vorbiţi direct cu persoana care se ocupă de contractul cu FRF", a spus Rus. Gabriela Gorcan a avut, la telefon, o reacţie de surprindere când a auzit sumele: "Mi se pare suma mare, dar daţi-mi datele, verific şi revin cu un telefon".

 

După 20 de minute, a revenit şi a solicitat o comunicare oficială prin mail, la care a oferit următorul răspuns: "Vă confirmăm încasarea acestor plăți care reprezintă contravaloarea unor servicii prestate pentru FRF. Detaliile serviciilor sunt supuse clauzelor de confidențialitate prevăzute în contractul cu FRF. Vă rugăm să vă adresați FRF, ca parte contractantă, pentru alte amănunte". 

 

13.300 €

e suma pe care FRF a achitat-o în contul Vitrina în decembrie anul trecut pentru "montaj-demontaj mashuri sponsori la amicalul România - Turcia plus refacere materiale vizibilitate Liga 2"

 

Vitrina, pe filiera lui Popescu?!

O altă posibilă explicaţie, în afara faptului că unul dintre acţionarii firmei e un apropiat al lui Dâncu, pentru care FRF a ales Vitrina pentru servicii de publicitate ar putea fi actualul director de marketing, Bogdan Popescu. Acesta vine în cadrul FRF în septembrie 2014, iar prima plată pe care Casa Fotbalului o face în contul firmei Vitrina are loc în octombrie acelaşi an! z

 

Ce servicii a oferit Vitrina Felix Media către FRF

 

- steaguri tricolore pentru meciurile echipei naționale

- cartonașe pentru coregrafiile de pe stadion

- plicuri

- felicitări Crăciun, Paști

- realizarea de cadouri pentru membri și colaboratori

- bannere

- autocolante

- branduire stadion

- fulare

- badgeuri acces

- panouri sponsori

- program de meci

- diplome

- brăţări acces

- panouri conferințe de presă

- branding pentru Centrele de Excelenţă

 

"Este o firmă de la Cluj despre care dacă cineva s-ar interesa mai mult ar avea surpriza să descopere câte sute de mii de euro încasează de la FRF. Totul este cu circut închis, nu se votează nimic în Comitetul Executiv. Este o firmă în spatele căreia se află un politician care îl susţine pe Burleanu"

Florin Prunea, în octombrie 2017

 

Relaţia pe axa Dâncu - Burleanu!

Dâncu a fost un politician care a fost văzut foarte des în anturajul lui Burleanu, mai ales în primii 2-3 ani din mandatul acestuia. Participa la mai toate meciurile naţionalei, indiferent că se jucau acasă sau în deplasare!

 

Una dintre imaginile celebre care l-au legat pe Burleanu de Dâncu e cea de la Belfast, din iunie 2015, când România a jucat împotriva Irlandei de Nord şi unde Dâncu era în faţa hotelului în care era cazată delegaţia României, alături de George Maior, care la acea vreme plecase de câteva luni din funcţia de director SRI!

 

Dâncu a fost foarte influent în PSD fix în perioada în care au avut loc alegerile de la FRF, de acum 4 ani. Ulterior, numele lui a fost vehiculat ca posibil prim-ministru al României după demisia lui Victor Ponta. Până la urmă a fost numit Dacian Cioloş, dar Dâncu tot a primit o funcţie extrem de bună, ministru al dezvoltării regionale.

 

Lobby de la Dâncu: editorial linguşitor pentru Burleanu! ;)

În plin mandat al lui Burleanu, Vasile Dâncu a scris un editorial pentru adevarul.ro, în vara lui 2016, în timpul Campionatului European, editorial care a fost publicat chiar în ziua meciului România - Albania 0-1, decisiv pentru calificarea în optimile de finală.

 

Pe lângă câteva referiri la importanţa meciului, Dâncu s-a transformat într-un aliat al lui Burleanu. Iată ce scria acesta: "Timp de 20 de ani am lăsat fotbalul pe mâna unei familii şi a unei găşti de samsari care au tranzacţionat jucătorii ca pe vite, fără a gândi în niciun fel dezvoltarea lui. Nu am mai făcut terenuri de fotbal, nu am investit în educaţia sportivă, am lăsat totul la voia întâmplării.

 

Astăzi, în multe sporturi, organizarea bate talentul sau masa mare de selecţie, echipele unor ţări de 300.000 de locuitori luptându-se de la egal la egal cu restul lumii. Astăzi, proiectele lui Răzvan Burleanu şi ale tinerei lui echipe sunt preluate de UEFA şi FIFA ca bune practici şi vor produce, cu siguranţă, viitoarea generaţie a echipei naţionale, dar nu mai devreme de un deceniu. Dacă vom avea mintea să sprijinim aceste proiecte, să investim în copiii de acum, atunci în viitor vom putea să avem echipă de la care să cerem rezultate constante".

Comentarii Facebook