FOTO. „Așa e în toate orașele mari? Acelea sunt bâlciuri pentru turiști, nu pentru locuitori”. Un clujean îi dă replica lui Boc după betonarea excesivă


Clujenii au obosit de promisiunile unui „oraș verde”, care există doar pe hârtiile administrației locale și nu mai tolerează modul în care administrația Boc gestionează proiectele de infrastructură verde municipiului. Replica dată de edilul clujean, precum că așa ar fi toate orașele europene, nu mai merge. Oamenii văd o diferență clară între Clujul verde din alte vremuri și cum arată orașul acum, iar cetățenii vor un oraș pentru locuitori, nu „bâlciuri pentru turiști”, după alte modele europene.

O serie de imagini cu Clujul de altădată a apărut pe un grup de Facebook, florile, copacii, și verdeața care acoperea Piața Unirii îi întristează pe clujeni. Astăzi orașul e plin de dale, iar oamenii nu mai suportă acest lucru.

Cât de mult verde s-a pierdut. Și pentru ce? Nu înțeleg utilitatea betonării excesive. Unii au să mă combată, așa e în toate orașele mari, cu locuri de scene și tarabe. Sincer, acele balciuri sunt pentru turiști nu pentru locuitori”, a transmis un clujean pentru „Clujul Civic”, redistribuind și o serie de imagini superbe, din perioada în care Clujul era cu adevărat verde. 

Amintim că, la mijlocul lunii martie, Boc le-a răspuns celor care nu iubesc betonarea Clujului. „Betonarea” Clujului este un subiect sensibil, având în vedere că oamenii acestui oraș au fost obișnuiți cu spații verzi în Piața Unirii, pe Bulevardul Eroilor, toate dispărute acum. 

Cine mai comentează de modul în care arată spațiile pietonale să meargă în fața Parlamentului European din Bruxelles, Capitala Europei, și să vadă cum arată un spațiu pietonal! Dacă acolo nu este un model de referință, atunci pot spune că Bruxelles-ul și Capitala Europei nu este un model de bună practică. Exact modelul acesta bazat pe amenajare modernă cu spații pietonale deschise, nu cu noroi, cum și-ar dori unii, nici cu asfalt cum și-ar dori alții. În rest, despre amplasarea pomilor, mai întrebați-i și pe arhitecți și pe marii specialiști care atât să se priceapă cum să pună un pom și să stabilească un design la o piață, pentru că destul dau greș cu unele proiecte publice cum sunt statuile. Măcar la celalalte să se priceapă. 

Per ansamblu, Uniunea Europeană nu finanțează numai spațiile pietonale de calitate și care îmbunătățesc spațiile verzi. La orice proiect pe care deschidem, promovăm mai mult spațiu verde decât am avut înainte. Uitați-vă la malurile Someșului, peste un hectar de spații verzi este mai mult decât am avut. Pe strada Kogălniceanu sunt mai mulți copaci. Urmărim să îmbunătățim viața oamenilor și să crească suprafețele de spații verzi”, a spus primarul Emil Boc. 

Foto: Soimeni Cluj Sinteu/Amintiri din Vechiul Cluj

Comentarii Facebook