Flori de 80.000 de euro puse in vanzare la Cluj, de Dragobete

 

Florarii clujeni scot astazi pe piata trandafiri, lalele si frezii in valoare de aproape 80.000 de euro. Florile sunt importate din Olanda, direct de pe bursa. Sfantul Valentin a fost o afacere de 100.000 de euro pentru florarii clujeni.

"A fost o afacere mai mare de Sfantul Valentin pentru ca si sarbatoarea e mai cunoscuta, i s-a facut mai multa publicitate. In Cluj-Napoca s-au adus 40 de mii de trandafiri, 30 de mii de lalele si 20 de mii de frezii. La un simplu calcul numai trandafirii adusi au costat circa 40 de mii de euro. Acum de Dragobete am adus ceva mai putine flori, dar oricum valoarea este mare, de circa 70 - 80 de mii de euro", a declarat Mircea Bob, proprietarul unei firme care se ocupa cu achizitia si comertul cu flori.

El povesteste ca olandezii monitorizeaza toate sarbatorile din Romania si isi "ajusteaza" preturile in functie de acestea. "Stiu exact cand e Dragobete, cand e 1 martie si 8 martie si cand sarbatorim Pastele. Sunt atat de specializati incat au notat si cand incep ceremoniile de absolvire si exploateaza la maxim treaba asta. De Sfantul Valentin pretul la trandafiri a sarit de la 60 - 70 de centi pe fir, la peste un euro. Asa se intampla pana in iulie, cand preturile incep sa scada si cresc din nou spre sfarsitul anului", a mai spus Mircea Bob.

 

Florarii spun ca de Sfantul Valentin si Dragobete vanzarile nu au mers asa cum ar fi vrut ei si ca au iesit in pierdere. "Nu a mers asa de bine, dar de cativa ani nu merge bine de aceste sarbatori. Nu avem ce face, insa, pentru a putea ramane pe piata trebuie sa cumparam florile, chiar daca sunt scumpe si profitul e minim", a mai spus Mircea Bob.

 

De Dragobete la Cluj un fir de trandafir costa 7 lei, de lalea 4 lei iar unul de frezie 3 lei. Comerciantii de flori spun ca de multe ori mai si lasa din pret pentru ca si clientii sa fie multumiti.  

Comentarii Facebook