Fiii luptatorului anticomunist Teodor Susman, cautati la Poieni

Membrii Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania au inceput astazi cautarile fratilor Toader si Avisalon Susman in comuna Poieni.

 

Cautarile se fac in baza unei solicitari depuse la CICCR de Constantin Teodor, nepotul lui Susman Teodor din Rachitele. Fratii Toader si Avisalon Susman au fost ucisi la inceputul lui februarie 1958 in urma unui actiuni operative a Securitatii. “Dupa un indelungat efort si multe cercetari de teren efectuate in satele de munte din zona Huedinului, care au implicat audierea mai multor persoane, verificarea si confruntarea diferitelor ipoteze si teorii privitoare la acest caz, am reusit sa stabilim cu aproximatie posibilul loc al mormantului comun”, spun membrii CICCR intr-un comunicat.

 

Investigatia arheologica are loc de astazi in satul Tranisu, comuna Poieni, si este facuta de o echipa coordonata de Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj.

 

Toader si Avisalon s-au nascut in satul Rachitele, acestia fiind doi dintre cei cinci copii pe care i-au avut Susman Teodor si Ecaterina, una dintre cele mai istarite familii din zona.

 

Teodor Susman a condus un grup armat de rezistenta anticomunista in zona Muntilor Vladeasa din Apuseni. El a fost omorat de Securitate in 15 decembrie 1951, iar ultimii rezistenti din cadrul grupului au fost cei doi fii ai sai, care au fost suprimati abia in anul 1958. “Moartea lui Susman Toader si Susman Avisalon a avut loc in ziua de 2 februarie 1958, ca urmare a unei actiuni intreprinse impotriva lor de catre organele represive ale statului. In aceasta actiune, pregatita si organizata in urma unei indelungate activitati informative, au fost implicate cadre operative din Securitatea Regiunii Cluj, precum si trupe de la Batalionul de Securitate din localitatea Floresti, de lang? Cluj. Cei doi frati se aflau atunci in satul Tranisu, fiind adapostiti in gospodaria lui Florea Romul, care se afla pe Dealul Minci”, se arata in comunicatul membrilor CICCR.

 

Potrivit aceleiasi surse, securistii au fost transportati in teren cu sapte camioane si turisme. Acestia au inconjurat casa lui Florea Romul. “In jurul orei 8,30 s-a trecut la o noua verificare a podului grajdului, cand s-a dispus ca tot fanul aflat acolo sa fie dat jos. In momentul cand echipa destinata sa execute aceasta operatiune a ajuns in gura podului, aceasta a fost intampinata cu foc de arma. A urmat apoi un schimb de focuri care a durat aproximativ doua ore, in acest timp o echipa de asalt incercand in mai multe randuri sa patrunda in grajd, insa de fiecare data fara succes", spun reprezentantii CICCR. Dupa mai multe incercari de a-I scoate pe partizani din grajd, securistii au dat foc anexei.

 

“Cadavrele arse au fost expuse timp de 7 zile langa casa familiei Florea, fiind asezate pe un pat de fan. Au fost apoi ingropate intr-o groapa comuna, sapata de catre soldati intr-o padurice aflat? in apropiere”, mai spun membrii CICCR.

 

Daca ramasitele vor fi gasite, familia intentioneaza sa le reinhumeze impreuna, in zona satului Rachitele, alaturi de parintele lor, Teodor Susman.

Comentarii Facebook