Femeia fără față operată la Cluj! Cazul disperat care le-a ridicat dileme și medicilor: Îi salvează viața, dar rămâne MUTILATĂ

 

Cazul unei femei de 70 de ani, cu o tumoră care i-a cuprins întreaga față, le-a ridicat dileme și medicilor clujeni, care nu vor să facă operația fără a avea acordul celor patru copii ai pacientei.  

 

Şeful Clinicii de Chirugie Maxilo-Facială Cluj-Napoca, Teofil Lung, a declarat că Maria Şimond este din localitatea Vișeu și, inițial, a fost diagnosticată cu o tumoră în unghiul intern al ochiului.

 

Un astfel de caz nu îl operează nimeni în lume, pentru că în asemenea situaţie, pacienta va rămâne oarbă, şi trebuie scoşi ambii ochi, care sunt invadaţi de tumoră, se suprimă în totalitate nasul şi tot masivul facial central. Aceasta nu mai poate respira acum decât pe gură. După operaţie va rămâne fără zona frontală a feţei, fără nas, fără maxilar, se poate spune că va rămâne fără faţă”, a declarat Teofil Lung.  

 

Medicii încearcă să adune semnăturile celor patru copii ai femeii pentru a putea face operația. ”Dacă nu obţinem acordul celor patru copii, nu vom efectua operaţia, nu sunt toţi în ţară. Apoi se pune problema reconstrucţiei, ce punem în loc în zona respectivă. În România, din păcate, nu se pot confecţia nişte epiteze, nişte proteze, înlocuitoare de ţesuturi osoase şi de părţi moi. În acest caz s-a făcut o reconstrucţie anterioară şi s-au luat tegumente de pe frunte şi nu mai este zonă donatoare. Pe plan mondial se aplică epiteze speciale şi care au forma zonelor anatomice pe care le înlocuiesc şi culoarea în aşa fel încât abia se deosebeşte de situaţia naturală. O astfel de epiteză costă între 3.000 şi 5.000 de euro iar statul român nu acoperă aşa ceva”, a mai spus profesorul Teofil Lung. 

 

Femeia are dureri infernale, pentru că i-au fost prinse terminațiile nervoase. ”Operația va dura între 4 și 6 ore. Eu nu operez pe nimeni până când nu am acceptul pacientului și a cuiva din familie. Pacienta are 4 copii. Nu sunt toți în țară și am sugerat ca toți să se întâlnească și să dea în scris dacă sunt de acord. Este internată de câteva zile la Cluj și o ținem sub supraveghere. Zona centrală a feței nu va mai exista după operație”, a precizat profesorul Lungu.

 

Dacă nu se operează poate deceda. ”Creierul îi poate fi invadat și apoi se va ajunge la deces”, a mai spus chirurgul.

 

Medicii clujeni au și ei dileme, deoarece viața femeii nu se va ameliora după această operație, dar va rămâne în viață. ”Condițiile de viață ale acestei femei nu vor fi atât de bune. Fundamental trebuie să privim problema supraviețuirii. Dacă pacientul se luptă pentru supraviețuire. Nu am întâlnit cazuri în care pacienții au spus <<Vreau să mor!>>. Teoretic da, dar când omul este în fața morții spune <<Vă rog să mă ajutați să trăiesc!>> Ea va rămane fără ochi, fără simțuri, dar va trăi”, a precizat profesorul. 

 

Profesorul Teofil Lung a operat în cariera lui 3.000 de pacienți cu cancer, fiind o somitate la nivel național.

Comentarii Facebook