Duminica 28 Aprilie

Explicațiile astronomilor pentru fenomenul spectaculos care s-a văzut și la Cluj, Aurora Boreală: „De asta s-a văzut de la noi”


Un fenomen rar a apărut duminică seară pe cer, în mai multe judeţe din România, inclusiv în județul Cluj. Lumini roşii au format imaginea unei posibile aurore boreale, iar oamenii s-au întrebat cum a fost posibil acest fenomen unic să apară și pe cerul României.

Adrian Șonka, astronom la observatorul astronomic Amiral Vasile Urseanu, a explicat cum a fost posibil acest lucru.

„Pentru noi, în România, este un fenomen rar. Ultima oară când s-au văzut aurore așa ușor a fost cam prin 2015 și înainte, cam prin 2003. Ce s-a văzut în noaptea anterioară este cu mult mai intens, decât până acum. Este rar pentru că în mod normal nu ar trebui să se vadă de aici, ci din jurul polilor magnetici.

Ce s-a întâmplat ieri a fost că două erupții mari plecate acum câteva zile de la soare au ajuns în preajma câmpului magnetic. L-au deformat și astfel a putut intra materie de la soare și mai jos ca latitudine în atmosfera noastră și de asta s-a văzut de la noi.

Practic trebuia să se vadă în toată țara, dar cam în toată Europa trebuia să se vadă. Cine n-a văzut este pentru că nu a fost pe fază și nu a ieșit afară, a avut nori sau s-a aflat în orașe puternic iluminate",  a spus doctor Adrian Șonka pentru Antena 3 CNN.

Comentarii Facebook